PUBLICITAT

Les matriculacions creixen el 36% la primera meitat de l'any

  • El juny es tanca amb 214 operacions i manté la tendència a l'alça dels cinc primers mesos
  • Andorra s'acosta a la progressió que viu Espanya i supera amb escreix la situació de França
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Si el nombre de matriculacions de vehicles registrat es pren com una de les referències emprades per analitzar la situació econòmica d'un país, el Principat està vivint una lleugera recuperació. El balanç al sector de l'automòbil dels primers sis mesos de l'any confirma la tendència a l'alça de les vendes, i s'allunya de les dades catastrofistes viscudes ara farà només mig any, les quals definien l'any passat com el pitjor dels últims 25 anys. Les dades facilitades ahir per l'AIVA així ho confirmen: en el primer mig any, les vendes de nous turismes han estat el 36,42% superiors a les del mateix període de l'any passat.

Traduint les dades en nombre de vendes, el primer semestre de l'any s'ha tancat amb 1.030 operacions de vehicles nous. Fa un any, la xifra se situava en 755, cosa que comporta 275 operacions més. Si es manté la tendència, no serà difícil superar les dades dels 12 mesos de l'any passat, en què es van efectuar poc més de 1.900 vendes, i el sector es podria aproximar a les del 2008, amb prop de 2.400. Això sí, les xifres totals de matriculacions d'aquest any encara estan molt lluny de les d'anys anteriors de bonança econòmica, en què se superaven les 3.000 (i fins i tot, els millors anys, les 4.000) operacions de venda de turismes.

Per marques d'automòbils, Volkswagen se situa còmodament a la primera posició, amb 113 vendes des de principi d'any. És a dir, un de cada 10 vehicles que compren els consumidors del país és un model Volkswagen. El segueixen Audi, Renault i BMW, amb 89, 85 i 84 matriculacions respectivament durant el primer semestre. Ja més lluny hi ha Ford, amb 58, Suzuki, amb 55 i Fiat, amb 51. Vehicles clàssics com Ferrari o Porsche continuen tenint tirada, tot i que amb moderació: se n'han venut cinc i nou en el que portem d'any.

El sector de l'automòbil andorrà respira, però ho fa a diferent ritme que els seus països veïns. S'aproxima, tot i que no arriba, a la crescuda que està vivint l'Estat espanyol, ajudada pels plans d'incentius que planteja el seu Govern a la ciutadania. A Espanya, la diferència respecte a la primera meitat de l'any passat és del 39,5%. En canvi, França viu un augment molt més moderat de les matriculacions, tot i que cal constatar que al país gal la baixada de vendes de l'any passat no va ser tan pronunciada. El primer semestre s'ha tancat amb un increment del 3,7%.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT