PUBLICITAT

L'abandó de Pintat a Wikileaks

  • El cònsol dels EUA a Barcelona vincula l'adéu de l'excap de Govern a les amenaces de Sarkozy
J. R. BAIGES / E. ORTS
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Pintat en la compareixença del 12 de març del 2009 explica els compromisos adquirits amb l'OCDE Foto: ONA MORANTE

Va ser el 30 d'agost passat quan la pàgina web Wikileaks, famosa per les seves filtracions de documents oficials secrets, publicava novament un fil relacionat amb Andorra. En aquesta ocasió, l'anàlisi que feia el cònsol dels Estats Units a Barcelona de l'efecte a la política andorrana de les paraules pronunciades per Sarkozy el març del 2009. Ahir, alguns mitjans de comunicació, com Iberosphere.com, se'n feien ressò. En els documents, el cònsol vincula la retirada d'Albert Pintat de la cursa electoral a les amenaces de Sarkozy. El tema dels correus és clar: «Andorra: La pressió francesa porta Andorra a reduir el secret bancari, PM [primer ministre] a abondonar la cursa per a la reelecció».

El document narra la tensió que es va establir en les relacions entre Andorra i França a rel de les declaracions del copríncep francès, acusant el Principat de «danyar la seva credibilitat», d'impedir-lo participar «efectivament» a la cimera del G-20 a Londres –prevista per aquells dies i en la què els mandataris havien d'adoptar mesures per lluitar contra els paradisos fiscals–, i amenaçant d'abdicar del càrrec de copríncep. Amb aquestes declaracions, Sarkozy «no només sembla que agafi els andorrans amb la guàrdia baixa, sinó que capgira l'habitual tranquil món de la política andorrana», resen els documents enviats pel cònsol americà, «acostumat a anys de deliberació abans d'adoptar una legislació vital». I encara, en una altra part de l'anàlisi, el diplomàtic afirma que «les acusacions de Sarkozy van tenir un efecte esgarrifós en les eleccions parlamentàries previstes pel 26 d'abril», ja que el cap de Govern d'aleshores, de qui s'esperava que concorregués a les eleccions per buscar la reelecció, va abandonar la cursa a pocs dies de la convocatòria. L'anunci deixa el Partit Liberal (PLA) «lluitant per buscar un reemplaçament, i re-energitza el Partit Socialdemòcrata».

La versió de Pintat

L'excap de Govern, Albert Pintat, va reconèixer ahir que la seva decisió de no optar a la reelecció va ser motivada per les pressions franceses, però va insistir que ningú l'havia forçat a adoptar-la. En aquell moment va preferir centrar els seus esforços en solucionar les relacions amb França i fer avançar el país pel camí de la transparència fiscal, complint els compromisos adquirits per l'Estat amb ell com a cap de Govern.

Igualment, Pintat va recordar que justament el dia en què Sarkozy va fer aquelles manifestacions, que més d'un podria qualificar «d'incendiàries», una delegació andorrana estava negociant a París la sortida de la llista negra de paradisos fiscals.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT