PUBLICITAT

Ordino inaugura el primer local d'oci del país que prohibeix fumar

  • S'ha posat en marxa fa uns deu dies i ha despertat felicitacions i crítiques
  • El propietari admet que els turistes són els que assimilen millor la mesura
I. C.
ORDINO

Periodic
El propietari i un dels treballadors del bar Xaloc, espai sense fum, situat al centre del poble d'Ordino, divendres passat. Foto: TONY LARA

Ordino obre el primer local d'oci nocturn prohibit per a fumadors. És una iniciativa pionera al país, que es va posar en marxa fa deu dies i que passarà un primer examen durant les festes del Roser d'Ordino, que se celebren fins demà. Si bé algun restaurant del Principat ja ha habilitat una zona per a no-fumadors, encara no existia cap proposta d'establiment de lleure com aquest que s'adeqüés a una normativa que ja és vigent en molts estats del món.

Es tracta del bar Xaloc, situat al centre del poble d'Ordino. Més de 25 anys després de la seva creació, i després d'haver canviat d'arrendadors en diferents ocasions, el seu propietari, Joan Mortés, ha remodelat el local i ha penjat, de sobte, el cartell de "espai sense fum". I ho ha fet per "innovar", per "salut", per "atraure nous clients" i per "portar la contrària", va admetre. "Em passo moltes hores darrere la barra empassant fum, i tot i que jo sóc fumador volia fer un canvi d'orientació al negoci, així com un canvi d'estil", va explicar.

El perfil de client que té el bar Xaloc és un públic adult de més de 25 anys. Mortés va indicar que ha rebut opinions de molts tipus respecte a la iniciativa. "Alguns m'han dit si sóc boig, i que no funcionarà". Altres, segons diu, "m'han comentat que ja era hora que algú prengués la iniciativa i m'han felicitat". Els primers dies de la nova mesura han transcor- regut amb "normalitat". De fet, "els consumidors han sortit al carrer a fumar i no s'han queixat", va dir.

EL TURISME NO SE SORPRÈN
Les persones que assimilen més el fet de no poder fumar-se un cigarret són els turistes. Tal com va manifestar el propietari del Xaloc, "molts d'ells al seu país tampoc no poden fumar als bars i vénen aquí i no els xoca".

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT