PUBLICITAT

Jaume Tomàs: L'ànima del bàsquet andorrà

IVÁN MOURE
Periodic
Tomàs, en un partit de la selecció, l'any passat als Jocs de Xipre. Foto: EL PERIÒDIC

Jaume Tomàs (13 de desembre del 1970) és un dels jugadors pioners a la Lliga Andorrana de Bàsquet (LAB). Militava al BC Santa Coloma, no va ser un jugador dels que destacaven ni tampoc no va arribar a jugar amb la tricolor. Estem parlant de finals dels 80. Avui dia, dues dècades més tard, aquell jove de divuit anys ja va camí dels 40 i és, sens cap mena de dubte, el gran impulsor i promotor de l'esport de la cistella a les nostres fronteres. Molts de vostès el coneixeran per ser el seleccionador del combinat masculí que avui debuta a l'Europeu C de Malta contra Moldàvia. Però aquesta funció és la punta d'un enorme iceberg. És un home que viu de i per al bàsquet i els ho demostraré, si tinc prou espai en aquestes línies.

Tomàs, com gairebé tota la gent del món de l'esport a les Valls d'Andorra, compagina la seva feina amb la de seleccionador. També és el director tècnic de la Federació Andorrana de Bàsquet i del River, a més de ser l'impulsor de la LAB, que va fer reaparèixer el 2005 de la mà de Carles Trillo i que va estar a punt de desaparèixer a l'estiu del 2007 per la falta d'equips; el mentor de la competició domèstica va tirar-la endavant un any més, però estava cansat de lluitar i va cedir el poder a Tomàs. Aquest va donar-li una perspectiva totalment diferent que, tres anys més tard, podem veure que ha estat un èxit rotund.

Llavors era un tècnic de la base del River i acabava de crear el museu del bàsquet andorrà que podem trobar a la seu de la FAB, però no en tenia prou i va acceptar la nova aventura de fer-se càrrec de la lliga LAB. Llavors la competició domèstica, recordo, estava a la UVI. Però ell va engegar cursets de formació d'àrbitres i auxiliars de taula, ja que en tota la història d'Andorra només dos àrbitres, Màrius Grau i Albert

Ferré ho havien estat... el 1988. El 2007, no en teníem. Ara se'n comptabilitzen una desena, incloent-hi Antonio Zamora, que fa poc va aprovar el Clínic de la FIBA per ser entrenador internacional i l'any vinent podria debutar a l'Europeu C. I per la lliga han passat històrics com Mujal, Jiménez o Txetxu Bermudo, artífex aquesta temporada del títol aconseguit per l'Andbanc.

Ell ha engegat la nova pàgina web www.fab.ad, a la qual podem trobar extenses prèvies i cròniques, i totes les estadístiques de cada un dels partits de la LAB, que donen més vida a la competició. Ha millorat l'All Stars amb el concurs d'habilitats, el Two Ball, el de triples, un torneig de combinats de la LAB per edats... i al final de cada temporada, la Festa del Bàsquet, aquest any inoblidable amb la retirada d'Eudal inclosa i mil i un premis, per a l'MVP de la temporada i de la final, el màxim rebotador, encistellador, assistent, fair-play...

També ha organitzat estades com el Free Campus FAB i l'Errea i ha aconseguit dur ¡76 equips! al Torneig TIM Pirineus per a canalla. Encara té temps per fer tasques d'auxiliar de taula als partits del River al Poliesportiu. Segur que em deixo coses, però aquell jove s'ha convertit en l'ànima del bàsquet andorrà.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT