PUBLICITAT

Casadevall diu que el "pes polític" dels cònsols incomoda el Govern

  • Els representants locals reconeixen "el poc protagonisme" de les minories comunals
  • Els mandataris signen amb Interior el conveni d'atenció ciutadana, prevenció i seguretat
IRENE CASASAYAS
CANILLO

06072010_comu
Naudi i Casadevall signen el conveni parroquial d'atenció ciutadana, prevenció i seguretat, ahir a Canillo. Foto: TONY LARA

Les reunions de cònsols no s'han vist mai bé, però la diferència és que els governs anteriors han callat i el d'ara no". Així ho va explicar ahir el cònsol de Canillo, Enric Casadevall, que actuava ahir juntament amb el d'Encamp, Miquel Alís, de portaveu de la sessió mensual dels mandataris locals que va tenir lloc a Canillo. En referència als dubtes sobre el funcionament de les trobades mensuals manifestats per diferents sectors del Partit Socialdemòcrata (PS) va afirmar que "el pes polític superior" dels cònsols actuals respecte a antics representants comunals és el que veritablement incomoda l'Executiu socialdemòcrata.

El canillenc va valorar que molts dels cònsols han exercit com a ministres i consellers generals i que les reunions "no es regulen perquè tothom es pot reunir quan vol". Al seu torn, Alís va destacar que les reunions de cònsols són anteriors a la Constitució i que "existeixen i existiran sempre". El polític encampadà també va assenyalar que els comuns tracten molts més temes que abans i que això fa que totes les qüestions s'estenguin a la trobada dels cònsols. Els dos mandataris van coincidir que el Reglament de funcionament de les corporacions locals contempla el "poc protagonisme" de les minories per bé. Alís es va mostrar conforme a modificar-lo o a crear un document amb rang de llei.

Pel que fa a la proposició de llei per canviar el reglament dels comuns que va presentar en el seu dia el PS quan formava part de l'oposició al Govern central, han evidenciat que és una qüestió "parlada", però que no està sobre la taula. De fet, van precisar que el que no estan disposats a modificar és la Llei electoral dels comuns. El sistema francès, que va ser escollit amb la creació de la Constitució, segons van destacar, és "el millor i funciona". El representant de Canillo va admetre que no s'ha consensuat fer cap text des dels comuns, però que si arribés el cas, "l'estudiarem i en donarem la nostra opinió des dels nostres respectius grups parlamentaris".

CONVENI AMB INTERIOR
La trobada mensual també va servir per rubricar la signatura del conveni parroquial d'atenció ciutadana, prevenció i seguretat entre els set cònsols i el ministre d'Interior, Victor Naudi. Un acord del que Naudi va remarcar que "acota les funcions entre el cos de Policia i els agents de circulació, i reforça la figura d'aquests últims". El conveni permet que els agents de circulació intervinguin i col.laborin amb la Policia en la prevenció dels delictes, en diverses prestacions de serveis als ciutadans i en la recepció de denúncies d'accidents sense ferits. A canvi, el ministeri posa a disposició dels agents el personal i les dependències per tal que puguin formar-se en aquests àmbits. Els protocols que s'hauran de seguir en el cas de les denúncies s'establiran en un segon conveni que signarà Interior amb els comuns, on també es detallaran les actuacions a seguir en funció de les especificitats de cada parròquia, com és el cas de les que tenen més activitat d'oci nocturn o més problemàtiques pel fet de disposar d'escoles de secundària.

El conveni permet des d'avui que els agents de circulació puguin intervenir i cursar les denúncies d'accidents sense ferits, conflictes entre veïns, així com aldarulls i baralles. En aquest sentit, els agents de circulació podran intervenir sense fer ús de la força, actuant de mediadors i per calmar els implicats, com a persones jurades que són.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT