PUBLICITAT

La Llei de l'IVA preveu sancions de fins al 150% de l'import defraudat

  • En els casos d'infraccions simples les multes oscil.laran entre 150 i 3.000 €
  • La Comissió de Finances, pendent de reunir-se per convocar el ministre López
IAGO ANDREU
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Televisions per vendre en una superfície comercial del país. Foto: TONY LARA

Els que defraudin el futur IVA actualment a tràmit al Consell General poden acabar pagant una multa del 150% de la quantitat defraudada. Així ho estableix el règim sancionador previst al Projecte de llei que la Sindicatura va admetre a tràmit dijous de la setmana passada i que ahir va aparèixer publicat al butlletí de la Cambra.

Més enllà del règim sancionador previst a la Llei de bases de l'ordenament tributari del 1996, el Projecte de llei de l'IVA contempla una reglamentació pròpia que diferencia entre infraccions simples i defraudacions. Per a les defraudacions, la sanció pot oscil.lar entre el 50% i el 150% de la quantitat defraudada, en el benentès que també caldrà satisfer aquesta quantitat amb independència de la multa. Es consideren defraudacions totes aquelles infraccions que repercuteixin sensiblement a la quantitat finalment liquidada: les autoliquidacions incompletes amb transcendència en la liquidació, les falses autoliquidacions, l'incompliment dels requisits formals en les dades facilitades a la Duana i l'incompliment d'obligacions de facturació que produeixin defraudació.

Les infraccions simples són autoliquidacions incompletes sense repercussió en la liquidació i l'incompliment de requeriments d'informació, de l'obligació d'incloure informació a la memòria dels comptes anuals o de les obligacions de facturació. Per a tots aquests casos, amb nul.la o poca transcendència en la quantitat finalment pagada, el text preveu multes d'entre 150 i 3.000 euros.

Aquests són alguns detalls del Projecte de llei que, des de fa uns dies, ja està a disposició dels grups parlamentaris, que podran presentar-hi esmenes fins al 22 de setembre. Els consellers de la Comissió d'Economia i Finances s'han de reunir la setmana vinent per decidir la data de la compareixença del ministre Pere López per explicar el contingut del Projecte de llei de l'IVA. La Comissió té habilitats aquest mes i el vinent com a mesos hàbils.

Tal com va explicar López el dia que va presentar els trets bàsics del text, i tal com s'estableix a l'exposició de motius, la voluntat del Govern és fer un IVA el més simplificat possible. Amb tot, el nou impost comportarà una sèrie d'obligacions als empresaris i professionals que poden resultar complexes en un àmbit poc acostumat als afers tributaris com l'andorrà.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT