PUBLICITAT

Més control al sistema sanitari i més rigor en la concessió d'ajuts

  • Rodríguez alerta de cert consum abusiu del sistema: «Nosaltres assumim una part i, si l'usuari vol més, pagarà ell»
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Rodríguez, al centre, conversa amb membres de la comissió legislativa i amb professionals mèdics, ahir Foto: TONY LARA

La ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez, va presentar ahir davant les comissions legislatives de Sanitat, Medi Ambient i Afers Socials les línies mestres d'actuació per als propers tres anys. En el terreny de la Salut, marcada per una complicada situació de dèficit, el ministeri se centrarà en amplificar el control de la despesa i de la gestió dels professionals que hi treballen. Pel que fa al benestar, que tal i com indica el pressupost de l'any vinent guanya en importància, la rigorositat s'encararà en les ajudes socials públiques. Rodríguez va anunciar que es redefiniran els criteris d'accés i els llindars, per tal que s'ajudi «a qui realment ho necessita».

La ministra va reconèixer, en aquest sentit, que s'ha de controlar més la gestió de les ajudes per evitar que la concessió d'aquestes a una part de la població «no vagi en detriment dels que la necessiten de veritat». Salut està elaborant un estudi per revisar els criteris de renda i situació per a la seva concessió, ajustant l'oferta en funció de la demanda i no a l'inrevés, tal i com passa ara. És a dir, prou al café para todos, en paraules de la pròpia ministra.

Amb tot, però, el pressupost destinat no minva, tot al contrari, fruit de l'augment de les persones amb dificultats econòmiques. Per l'any vinent la dotació de Benestar representarà un 3,93% del pressupost total. Aquest any ha representat el 2,56%.

Pel que fa al pressupost per a Salut, encara creix més. La dotació per l'any vinent sumarà el 17,3% del pressupost del Govern, gairebè el doble que aquest any. En total el ministeri haurà de gestionar 21 milions d'euros, a més dels 40 per pagar el dèficit de la CASS i els 17 per al SAAS. Les principals inversions cara l'any vinent seran el centre de Salut d'Ordino i les millores del sistema quirúrgic de l'hospital.

Abús del sistema / Rodríguez va reconèixer en tot moment que la situació econòmica del sistema sanitari és crítica. Hi ha dues causes, la inevitable i l'evitable. La primera és l'envelliment de la població i la pèrdua progressiva d'assalariats. La segona està molt relacionada amb «una part que no podem justificar», va manifestar la ministra. Tota ella es troba en l'augment de les baixes, de les hospitalitzacions, els excessos de les proves o de consum farmacèutic. La ministra va facilitar algunes dades del que representen certs actes mèdics: 20 milions d'euros en hospitalització, 10 milions en farmàcia, cinc en anàlisis i set en auxiliars mèdics.

Davant aquesta situació, el ministeri crearà un servei d'inspecció sanitària i social en coordinació amb els serveis d'inspecció de la CASS. El control començarà sent trimestral, amb la voluntat d'exercir-lo mensualment. D'aquesta manera els professionals sanitaris «es veuran obligats a justificar les seves actuacions i nosaltres podrem demanar responsabilitats». El control es veurà traslladat també als propis usuaris, a qui la ministra va demanar «responsabilitat». La lluita se centra en evitar el «consum abusiu» d'una part de la ciutadania. Rodríguez va posar un exemple clar: «Demanar una segona opinió és correcte, però una quarta, una cinquena o una sisena no; nosaltres assumirem una part, però si l'usuari vol més, pagarà ell». Per aquest motiu un dels treballs prioritaris de la cartera de Salut és definir la cartera de serveis del país.

Frenar la morositat / Però el dèficit del sistema no es genera únicament degut a l'abús del sistema o a l'envelliment de la població. Hi ha altres aspectes que hi contribueixen, com l'alça de la morositat, la població que no paga a l'hospital o a la CASS. «Són números importants», va reconèixer Rodríguez, «hi ha gent que és perquè no pot, però d'altra que pot i que marxa sense pagar», va assegurar la titular del ministeri.

Cada línia de treball ha de contribuir a aquesta premissa de controlar el pressupost i la gestió. I a aquí no se'n deslliura el sector de les assegurances privades. Actualment «no tenim visibilitat» de les xifres de despesa i ingressos que mouen, va lamentar Rodríguez, que va anunciar una imminent Llei d'assegurances per regular-ho.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT