PUBLICITAT

Catalunya i França demanen ajuda Andorra per impulsar l'eix E-9

  • L'objectiu és que a la tardor es pugui signar una declaració que demanarà que es finalitzi l'eix entre Tolosa i Barcelona
  • Bartumeu es compromet a intermediar amb Sarkozy per reclamar aquest eix
08072010 e-9
Alcaldes catalans, representants de l'associació francesa Via 9 i cònsols majors de les set parròquies, reunits aquest matí. Foto: ORIOL LLAURADÓ

EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA


La reunió mantinguda entre els set cònsols, els alcaldes de Puigcerdà, Terrassa, Berga i Manresa, i els representants de l'associació francesa Via 9, ha servit per iniciar el treball conjunt entre els tres territoris de l'àrea d'influència de l'E-9. L'objectiu és que a la tardor es pugui signar una declaració per tal que la seva reivindicació, que consisteix en demanar que es finalitzi l'eix entre Tolosa i Barcelona, arribi a Europa i als governs responsables. La cònsol major d'Andorra la Vella, Rosa Ferrer, ha dit que Andorra ha decidit implicar-s'hi perquè la construcció d'aquesta infraestructura també millorarà els accessos al Principat. A més, en tractar-se d'un país, hi ha més fàcil accés als interlocutors dels governs francès i espanyol i es pot incidir i defensar el projecte fins i tot pel que fa a la Unió Europea. De fet, els representants de Via 9 han assegurat que el cap de Govern s'ha compromès a parlar d'aquesta qüestió amb Nicolas Sarkozy i el seu representant, Christian Frémont, que precisament havia estat prefecte de l'Arièja, així com amb les institucions europees aprofitant el seu desplaçament aquest dijous a Brussel·les.

La voluntat dels tres territoris que aquest dijous s'han reunit per primera vegada és continuar engrandint el nombre d'implicats i treballar de manera conjunta per promoure l'eix E-9. Concretament, el tram que cal potenciar és justament el que passa pels Pirineus, entre Berga i Tarascó.

De la part francesa, cal millorar la carretera entre Tarascó i la frontera. De moment, fa vuit anys es va iniciar la desviació d'Ax-les-Thermes i està previst que s'acabi l'any vinent. De tota manera, el president de Via 9, Alain Chenebeau, ha lamentat que es triguin deu anys per un tram de quatre quilòmetres, i ha demanat més rapidesa i que el Govern francès es pronunciï favorablement per completar tot el tram. L'associació té com a objectiu aconseguir que l'Estat francès faci els treballs i ser els interlocutors davant dels poders públics per tal que el projecte es faci d'acord amb el territori.

De la part catalana, l'alcalde de Terrassa, Pere Navarro, ha explicat que entre Berga i el túnel del Cadí ja hi ha un projecte aprovat, però que la seva realització s'ha allargat per culpa de la situació econòmica desfavorable. En canvi, el pas de l'eix per la Cerdanya "és més complex perquè el territori és més sensible", però creu que es podria arribar a un acord. Navarro ha destacat la importància de comunicar Barcelona i Tolosa tenint en compte tot el territori d'entremig, des del punt de vista de desenvolupament econòmic, turístic, cultural i històric.

De la seva banda, Rosa Ferrer ha dit que la millora d'aquest eix, tot i que no passa per Andorra, suposarà un apropament del Principat tant cap a Barcelona com, sobretot, cap a Tolosa, ja que passa per l'Ospitalet i el túnel de Pimorent. A més, Ferrer creu que Andorra pot ajudar a defensar el projecte davant els governs espanyol i francès, i fins i tot en l'àmbit europeu o a través de la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP).

Des de l'associació Via 9 consideren que és molt important que Europa doni la seva opinió sobre la iniciativa, ja que si li dóna suport, es podrà aconseguir el finançament més fàcilment. Per aquest motiu, han demanat al cap de Govern, Jaume Bartumeu, que parli de la qüestió durant el seu viatge a Brussel·les, així com durant la visita que farà el president de la República Francesa i copríncep francès, Nicolas Sarkozy, el pròxim 29 de juliol. A més, han explicat que ja hi ha converses iniciades en aquest tema amb el representant del copríncep, Christian Frémont, que precisament va ser prefecte de l'Arièja i que està molt conscienciat sobre la necessitat de millorar l'E-9.

Els municipis que integren l'eix E-9 són un total de 91, 32 de França, 52 de Catalunya i 7 d'Andorra.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT