PUBLICITAT

'Mandarina': "¿El rock català? Ni ens interessa ni ens ha dit mai res, què hi farem"

A. LUENGO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La banda El quartet tancarà la primera jornada del Testarrock. Foto: EL PERIÒDIC

BATERIA DE THE CAPACES

Primer assalt del Testarrock i primer directe a la mandíbula. Els barcelonins The Capaces debuten aquesta nit als Serradells amb el seu punk'n'roll de pedra picada. El quart i últim disc, Whatever it is, I'm against it, és tota una professió de fe musical, ètica i estètica. 15 pastilles hiperconcentrades d'un minut i mig (escàs) que actuen sobre el cervell com un martell pneumàtic. El bateria Eduardo Bidasoa, àlies Mandarina (Barcelona, 1981), n'explica les claus.

--¿Com definiria el punk de The Capaces: clàssic, ibèric, anglosaxó, marcià, autogestionari?

--Li podríem dir speed-rock, o rock'n'roll a 3.000 revolucions. I per sobre de tot, l'actitud punk: ràpid, directe al gra, sense inflar les cançons amb merda. Tot es pot dir en un minut i mig. Més enllà, tot és retòrica i, per tant, sobra.

--¿Cal proveir-se de taps per les orelles?

--No crec que calgui. De vegades sí que a Cleve se li'n va el cap, amb la guitarra. Però encara no hem rebentat cap timpà, que jo sàpiga.

--Contra tot, sigui el que sigui. ¿Què els ha fet, el món?

--El que passa és que a Espanya sempre ha sigut molt difícil sobreviure. A la gent se li cau la bava amb els grups de fora, però als de casa, ni la cada de l'orella. És això contra el que saltem. A aquestes altures fem el que ens surt de l'estómac. Per això ens rellisca el que tu o qualsevol n'opini. Bo o dolent. Sigui el que sigui, hi estarem en contra. Aquesta és la idea.

--¿Un pèl ressentits, potser?

--El disc ens l'han editat a Alemanya i a França. A Espanya, ni les gràcies. Fot que la gent t'ignori. És igual que cantis en anglès. Nosaltres ens hem hagut de buscar la vida a fora. Al 2011 anirem a Califòrnia. I encantats de la vida, ep.

--Concretament, ¿què tenen contra la SGAE, benemèrita entitat que vetlla pels interessos dels músics?

--D'això, res de res. L'únic que fan és omplir-se la butxaca a compte dels que suem la cansalada. S'han lucrat de mala manera. S'han amorrat a la mamella i d'aquí no els treus. Per això els denunciem: SGAE sucks. No cal que ens ajudin ni que ens emparin ni que ens representin. Gràcies, però ja ens ho farem sols.

--No ens dirà ara que mai no ha escoltat Ramoncín.

--Una vegada vaig anar a un concert seu. Però perquè tocava a les festes del barri, i no he repetit mai més, ho juro. I canta fatal, que consti.

--El directe Capaces. ¿Què ens trobarem?

--Al disc t'hi trobaràs rock'n'roll molt accelerat. Però l'emoció no es pot gravar. I això és el que oferim a l'escenari: suor i emoció.

--Dissabte, ¿es deixaran caure per la manifestació contra la sentència del Constitucional espanyol?

--No ho crec. Ens interessa més la música que la política. I ho deixem clar a les lletres. Fem música i prescindim de la política.

--El punk espanyol: Siniestro, Eskorbuto, La Trapera del Río... ¿Germans grans, o res a veure?

--Les nostres influències són sobretot anglosaxones: Poison Idea, Zeke, Dead Boys, Exploited i així. Cantem en anglès perquè ens agrada. El punk ibèric ens queda lluny.

--¿Amb el rock català, s'hi entenen?

--Ni l'hem seguit ni ens ha dit mai res, què hi farem. Que facin el que vulguin. Però cadascú a casa seva.

--¿Què hi fa un grup antisistema en un festival subvencionat pel Govern?

--Era una oportunitat de venir a Andorra. Mai no hi havíem tocat. I paguen, així que no ens posarem estupends.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT