PUBLICITAT

Som com som es donarà de baixa desprès de mesos en 'stand by'

  • Fonts del col·lectiu es queixen que els governs del país mai els han donat suport
LAIA F. MAROT
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Festa de l'orgull gay a la plaça del Poble, l'any 2004. Foto: EL PERIÒDIC

Fa poques setmanes el ministre de Turisme, Francesc Camp, parlava de la necessitat d'Andorra d'atreure nous targets d'un poder adquisitiu alt i reorientar l'oferta cap aquests mercats. Entre ells, el mercat gay. I mentre el Govern posa la seva mirada en el sector, l'única associació creada per representants d'aquesta comunitat, Som com som, es donarà aviat de baixa, segons van informar a EL PERIÒDIC fonts properes a l'associació.

Andorra és un país que sembla amagar forces incoherències pel que fa als homosexuals. És un dels països més tolerants en temes LGBT –lesbianes, gays, bisexuals i transexuals– d'Europa, segons diverses enquestes, com Andorra a l'enquesta mundial de valors,

Els consultats semblen resignats. «Al Govern només l'interessen els diners, quan s'ha intentat fer alguna cosa, cap dels executius ens ha recolzat», afirmen. Som com som porta mesos en stand by i és difícil localitzar-los, les fonts pròximes diuen que «existeixen demandes de la comunitat», però sembla que no avancen i que la opció per la qual optaran es que «cadascú miri pel que és seu». També existeix un portal a Internet, Gayandorra, que en principi hauria de servir de contacte i punt d'informació per a la població, però no és dinàmic, no aporta pràcticament informació i les dades de contacte tampoc funcionen.

LA HISTÒRIA DE L'ASSOCIACIÓ / El 6 de setembre de 2002, la comunitat GLBT es va fer visible per primera vegada a Andorra amb un comunicat a la pàgina web Gayandorra protestant per la prohibició de donar sang. Som com som va ser la primera associació GLBT del país, fundada el 23 de juny de 2003, dia en el que es va organitzar la primera manifestació de l'orgull en la història del país. L'associació va participar a la Fira d'Andorra la Vella i va organitzar campanyes a favor dels drets LGBT i informatives sobre el SIDA. Després de la seva creació, diverses figures públiques van sortir de l'armari. Finalment, aquest any 2011 van aconseguir el seu objectiu, i des del febrer passat la comunitat gay, així com qualsevol altre ciutadà amb independència de les seves «condicions o creences», tal i com va exposar l'exministra de Salut, Benestar i Treball, Sílvia Bonet, «té la porta oberta» a participar a campanyes de donació de sang que es realitzen al país, concretament a través de les campanyes solidàries organitzades pel Banc de Sang i de Teixits de Catalunya, que se celebraran per primera vegada aquest any.

ANDORRA ÉS GAYFRIENDLY? / La comunitat gay d'Andorra no és visible, però contràriament al que podria semblar, és un dels països més tolerants en temes GLBT d'Europa segons diverses enquestes. L'agost del 2009 un sondeig publicat en el llibre Andorra a l'enquesta mundial de valors, les dades relatives a l'homosexualitat mostraven que els andorrans tenien una bona acceptació. En una escala on l'1 és igual a considerar un comportament «no justificable» i el 10 a un comportament «sempre justificable», els andorrans aconseguien una mitjana de 8,16 en relació a l'homosexualitat, enfront del 6,66 dels espanyols i el 6,46 dels francesos.

Al país existeixen lleis contra la discriminació que protegeixen a homosexuals de discriminació per identitat sexual en el dret civil i laboral i des de 2005 existeix una llei d'unió civil que permet les unions de persones del mateix sexe, anomenades unió estable de parella, però que no inclou el mateix dret d'adopció igual al de les parelles heterosexuals. No existeix la possibilitat de matrimoni, ni són reconeguts els matrimonis homosexuals realitzats a Espanya i els canvis de sexe no estan reconeguts i no estan coberts per la seguretat social. El 2004 els Verds va ser el primer partit polític a plantejar l'assumpte. Queda pendent doncs, saber si aquesta comunitat, amb altres associacions o per altres vies, seguirà lluitant per unes demandes que ara a Espanya ja són una realitat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT