PUBLICITAT

La unitat dels cònsols, amenaçada per l'aplicació dels tributs comunals

  • Ferrer, Martí i Alís, partidaris de buscar més convergència d'impostos i serveis
  • La resta de cònsols s'inclinen per permetre mantenir les diferències fiscals
IAGO ANDREU
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
La reunió entre el Govern i els set cònsols, celebrada dimecres passat.
Foto: ORIOL LLAURADÓ

No es poden fer truites sense trencar ous. Tot i el consens entre els cònsols i el Govern sobre les línies bàsiques de la reforma del marc competencial i les transferències als comuns, hi ha assumptes que amenacen de trencar aquesta unitat. Un exemple és el dels tributs comunals, que no s'apliquen de manera uniforme. El Govern i els cònsols d'Andorra la Vella, Escaldes i Encamp són partidaris d'avançar cap a una major convergència, mentre que la resta de mandataris locals aposten per permetre que es puguin produir diferències com fins ara.

El debat de fons, que ja va aflorar durant la reunió de dimecres al Govern --tot i no formar part estrictament de l'ordre del dia-- és si els tributs comunals s'han d'aplicar d'una manera més uniforme de com s'ha estat fent fins ara. D'entrada, no tots els comuns han desplegat la potestat tributària fins al grau que permet la Llei de Finances Comunals i això crea diferències entre la fiscalitat que suproten els ciutadans, diferències que alguns veuen poc equitatives i que d'altres troben normals. En el primer grup hi hauria, a grans trets, els cònsols d'Andorra la Vella, Rosa Ferrer, Escaldes, Antoni Martí, i Encamp, Miquel Alís. En el segon, la resta de mandataris.

Els crítics amb la situació actual parteixen de la premissa que les diferències en l'aplicació de les potestats tributàries dels comuns es tradueixen en desigualtats en la pressió fiscal que suporten els ciutadans de les diferents parròquies i també en els serveis que reben. És a dir, d'una banda, els ciutadans paguen determinats tributs en funció del seu lloc de residència; i no només es tracta de la diferència en la quantia de l'impost, sinó també de l'existència o no del tribut en qüestió en funció de la parròquia. De l'altra, la diferència també afecta els comuns, ja que alguns presten més serveis que d'altres o els presten en condicions sensiblement diferents.

També en línies generals, els cònsols de les altres quatre parròquies --Canillo, Ordino, la Massana i Sant Julià-- no comparteixen la necessitat d'avançar cap a una major convergència en matèria tributària. Aquests mandataris troben normal que, com a conseqüència lògica del normal exercici de l'autonomia local, hi hagi diferències entre els tributs que suporten els ciutadans i els serveis que presten les administracions comunals en funció de la parròquia.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT