PUBLICITAT

Andorra pren protagonisme en l'impuls de l'eix Barcelona-Tolosa

  • A la tardor, els 90 municipis implicats signaran l'acord i l'enviaran a Europa i als governs
  • Bartumeu es compromet a fer arribar a Sarkozy i a Brussel.les l'impuls de la infraestructura viària
08072010e9 615
Rosa Ferrer, al centre, i els representants de l'associació Via 9 de França, alcaldes catalans i cònsols, ahir. Foto: ORIOL LLAURADÓ

PEPA GALLEGO
ANDORRA LA VELLA

Sota el nom Declaració d'Andorra, els màxims mandataris dels 90 municipis implicats en l'àrea d'influència de la E-9 signaran a la tardor un acord per fer-lo arribar a les institucions europees i als governs espanyol i francès per donar un impuls a aquesta infraestructura viària que uneix Barcelona i Tolosa. Tot i no xafar territori andorrà, l'eix també abraça el Principat com a zona d'influència perquè no només pretén ser una via ràpida de comunicació, sinó que pretén ser la vertebració d'aquesta euroregió. Ahir per primer cop es van reunir a Andorra la Vella els representants de la part francesa, espanyola i andorrana i es va elaborar l'esborrany d'aquesta declaració.

El Principat cobra d'aquesta manera un protagonisme important en una reivindicació històrica perquè no només els representants de l'associació francesa Via 9 li van demanar al cap de Govern, Jaume Bartumeu, que fes d'intermediari d'aquesta reivindicació amb el president de la República Francesa, Nicolas Sarkozy, en la seva visita el proper dia 29, sinó que a més com a país, Andorra pot intercedir en els governs veïns per aquesta reclamació. El cap de Govern es va comprometre no solament a parlar amb Sarkozy, sinó també en les institucions europees que avui tenia previst visitar a Brussel.les. Rosa Ferrer, cònsol major d'Andorra la Vella, en representació de la resta de mandataris comunals, va explicar que Andorra pot fer d'interlocutor directe en l'àmbit estatal i fins i tot en l'àmbit europeu o a través de la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP).

UN PROJECTE ATURAT
Els set cònsols, els alcaldes de Puigcerdà, Ter- rassa, Berga i Manresa i els representants de l'associació francesa Via 9 van elaborar aquest document que té l'objectiu de donar impuls i reivindicar que finalitzi aquest eix viari que els dos governs, francès i espanyol, tenen contemplat però inacabat. Per la part catalana, l'eix està executat des de la capital catalana fins a Berga; resta el tram transpirinenc fins la frontera francesa passant per la Cerdanya. Pel que fa a la part francesa, només hi ha executat el tram de Tolosa fins a Tarascón.

Elaborat aquest document d'acord, els responsables dels municipis d'aquesta àrea d'influència volen fer-ho arribar a les institucions europees, per rebre subvencions, i als governs corresponents per reivindicar la finalització d'aquest eix.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT