PUBLICITAT

Més acostament a la Unió Europea

  • Bartumeu acorda a Brussel.les reunions tècniques per avançar cap a l'associació
  • Frick presenta a Espot els avantatges de ser part de l'Espai Econòmic Europeu
IAGO ANDREU
ANDORRA LA VELLA BRUSSEL.LES

10072010
Frick i Espot, amb les respectives delegacions, durant la reunió de treball a Andorra la Vella, ahir. Foto: SFG

Dia intens de converses sobre l'encaix dels petits estats a Europa. Mentre el cap de Govern, Jaume Bartumeu, es reunia a Brussel.les amb el comissari europeu de mercat interior i serveis, Michel Barnier, per explorar les possibilitats d'una nova relació d'Andorra amb la Unió Europea; el ministre d'Afers Exteriors, Xavier Espot, mantenia una reunió de treball a Andorra la Vella amb la seva homòloga de Liechtenstein, Aurelia Frick, que li va presentar els avantatges de pertànyer a l'Espai Econòmic Europeu (EEE).

Bartumeu va presentar a Barnier els avenços duts a terme pel Principat en matèria fiscal i financera durant l'últim any i va acordar amb la comissió una sèrie de reunions tècniques per avançar en la definició d'un nou marc de relacions entre Andorra i la Unió Europea. Barnier va brindar a la delegació andorrana la seva col.laboració per organitzar aquestes trobades de caràcter eminentment tècnic per "avançar en la identificació dels punts d'acord i en la resolució de les qüestions que necessitin una major clarificació, des de la lleialtat i la sinceritat de totes dues parts". El cap de Govern va fer arribar a la Comissió Europea el desig d'Andorra de trobar un nou marc de relacions més profundes amb la UE.

El marc de relacions dels petits estats europeus amb la Unió també va centrar la trobada mantinguda entre Espot i Frick ahir al matí. La cap de la diplomàcia de Liechtenstein va presentar a Espot els avenços del Principat centreeuropeu i els avantatges que obté per formar part de l'EEE, un estatus d'associació molt avançat que Liechtenstein comparteix amb Islàndia i Noruega. Frick va avaluar molt positivament la pertinença de Liechtenstein a l'EEE, formalitzada el maig de 1995. Frick va recordar que, 15 anys enrere, també hi va haver un intens debat al seu país sobre la conveniència o no d'entrar a l'EEE, però que l'experiència demostra que la decisió va ser "completament positiva". Segons Frick, en el seu moment l'entrada a l'EEE va ser força qüestionada, però actualment el 95% de la població diria que la decisió de fa 15 anys va ser la correcta.

La ministra d'Exteriors de Liechtenstein va convidar Espot i els tècnics del Ministeri d'Exteriors a visitar el Principat centreeuropeu per conèixer in situ el que representa tenir una relació de forta integració amb la UE. Aquestes visites permetran a les autoritats andorranes veure com un petit Estat pot assumir un elevat nivell de normativa comunitària amb uns mitjans que no són, ni de bon tros, els d'un Estat més gran. Espot es va mostrar interessat i va reiterar que l'entrada a l'EEE és una de les possibilitats amb què treballa el Govern socialdemòcrata; l'altra, és l'acord d'associació ad hoc.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT