PUBLICITAT

L'ACU vol instaurar una Escola del Consum a Andorra el 2011

  • Seria similar a la que funciona a Catalunya i que en l'últim curs ha format uns 17.000 alumnes
  • Sarmiento assenyala, un cop més, que la viabilitat del projecte depèn de la possibilitat de finançar-ho
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA


El director de l'Associació de Consumidors i Usuaris (ACU), Joan Antoni Sarmiento, ha explicat a l'ANA que vol crear una Escola del Consum a Andorra, similar a la que funciona a Catalunya i que en l'últim curs ha format uns 17.000 alumnes. Per aquest motiu, l'ACU està mantenint converses amb l'Agència Catalana del Consum amb l'objectiu de poder instaurar aquest projecte al Principat en vistes al 2011. L'Escola del Consum consisteix en un seguit de xerrades i tallers, dirigits principalment als estudiants, per tal d'ensenyar-los a ser consumidors responsables. Tot i així, Sarmiento ha assenyalat, un cop més, que la viabilitat del projecte depèn de la possibilitat de finançar-ho.

Sarmiento ha informat que l'Escola del Consum d'Andorra, segons el model que proposa l'ACU, té una durada d'entre quatre o cinc mesos, durant els quals, 'especialistes molt concrets' organitzen exposicions, tallers i conferències. Aquestes activitats s'han de realitzar, la major part d'elles, en els centres escolars i poden estar centrades a diferents temes com ara el consum a la xarxa, a la compra de productes reciclables i reutilitzables i a saber comparar preus i qualitats abans d'efectuar una despesa, tot evitant el consum impulsiu.

El director de l'ACU ha afirmat que "seria interessant" implantar aquestes formacions al Principat, "tenint en compte que en temes de consum pràcticament no s'ha fet res des de fa 30 anys". L'objectiu principal és, segons Sarmiento, el de conscienciar la població "primer per una pròpia protecció del consumidor i segona perquè no hem d'oblidar que som una zona turística de primer ordre". I a més, cal tenir en compte que "molta d'aquesta canalla que rebrà aquesta informació potser un dia acabarà treballant en un sector que tindrà relació directa amb el turisme".

En resum, Sarmiento considera que cal ensenyar a la ciutadania el que és un consum responsable. I aquest consum responsable que vol promoure l'ACU significa "conscienciar la gent de que s'adapti a les seves necessitats, no a tot allò que li està oferint el mercat", i també  "entra a dins dels paràmetres del reciclatge, de l'ús de materials reciclables, de saber anar a un supermercat, a una botiga i a un centre comercial" i no deixar-se endur pel consum impulsiu. Segons Sarmiento, moltes vegades es comet l'error de deixar-se portar per aquest primer impuls, que fa que "no es tingui clar ni el que es necessita, ni el que es vol, ni on adquirir-ho, ni a quin preu".

Amb la crisi es fa més necessari encara saber comprar i conèixer els drets del consumidor. Sarmiento ha apuntat que en temps de dificultats econòmiques "augmenten les queixes", i un dels problemes que més el preocupa és el tema de l'habitatge, atès que el 60% dels ciutadans del Principat viuen en règim de lloguer. Els principals problemes són la dificultat a l'hora d'aconseguir retorns de dipòsits i la varietat de preus que s'apliquen a la calefacció i l'aigua calenta.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT