PUBLICITAT

Els residents espanyols a l'exterior perdran el vot a les municipals

  • PSOE i PP pacten una reforma al Congrés dels Diputats en aquest sentit
  • Els canvis no inclouen la circumscripció electoral exterior
IAGO ANDREU
ANDORRA LA VELLA

Els residents espanyols d'origen barceloní que volien contribuir amb el seu vot a canviar el color polític de l'Ajuntament del cap i casal a les eleccions de l'any vinent, es quedaran amb les ganes. Si tot va tal com està previst, en els propers mesos el Congrés dels Diputats espanyol aprovarà una reforma de la Llei orgànica del règim electoral general (Loreg), que deixarà els espanyols residents a l'estranger sense dret a vot a les eleccions municipals. Els canvis han encès totes les alarmes al Consell General de la ciutadania espanyola a l'exterior --del qual forma part el Consell de Residents Espanyols (CRE) andorrà--, ja que la reforma de la llei no recollirà gairebé cap de les aportacions fetes des d'aquest organisme. Però és debades: el pacte entre el PSOE i el PP en la qüestió és ferm i no hi ha marxa enrere.

Ja feia mesos que una subcomissió legislativa estava estudiant al Congrés dels Diputats canvis en el règim electoral dels residents a l'exterior per introduir la Loreg. Aquests canvis que, entre d'altres, inclouen la retirada del dret de vot a les municipals per als emigrants espanyols van quedar tancats a final del mes passat. Fa poc més d'una setmana que la Comissió constitucional del Congrés va aprovar el text amb el vot a favor de tots els partits, excepte el vot contrari d'Esquerra Unida i Iniciativa per Catalunya i l'abstenció de Coalició Canària. Segons ha pogut saber aquest rotatiu, la intenció dels dos principals partits espanyols, PSOE i PP, és aprovar aquesta reforma abans de les eleccions municipals de la primavera de l'any vinent. Per tant, tot fa preveure que la Loreg sigui modificada en aquesta línia després de l'estiu.

La decisió de la subcomissió està fonamentada en un informe que el Consell d'Estat espanyol va enviar a la subcomissió i que interpreta el criteri de veïnatge que permet votar a les municipals com a indestriable de la residència efectiva. Això és, precisament, el que no ha agradat als consells de residents a l'exterior, ja que consideren que aquesta argumentació --tot i que és tan vàlida com la que s'havia aplicat fins ara-- suposa una reinterpretació restrictiva de la Constitució espanyola.

Aquest greuge és complementa amb un altre: i és que el text elaborat en comissió no contempla la creació d'una circumscripció electoral específica per als residents a l'exterior. Els consells de residents a l'exterior fa temps que demanen una institució com aquesta, ja present en països com França, Itàlia o Portigal. El Consell general de residents argumenta que seria l'única manera de tenir diputats residents a l'estranger que s'oposessin a reformes com les que ara es volen dur a terme. Actualment tots els diputats del Congrés espanyol resideixen al territori de l'Estat.

SENSE VEU AL CONGRÉS
Tot i les retallades de drets que suposarà la modificació de la Loreg, el resultat final encara podria haver estat pitjor. La subcomissió encarregada de la qüestió va avaluar la possibilitat de deixar els residents espanyols a l'estranger sense representació al Congrés dels Diputats, limitant la seva participació als comicis generals amb una circumscripció pròpia al Senat i prou. Aquesta era la intenció inicial dels ponents fins que al 3 d'abril passat l'afer es va filtrar a la premsa de Madrid i la subcomissió es va veure obligada a fer-se enrere.

La idea era copiar el model francès, que reserva per als residents estrangers una circumscripció al Senat, però no a l'Assemblea Nacional. Amb tot, fins i tot aquest model ja està caducat: França va modificar fa poc temps el seu règim electoral per permetre que els residents a l'exterior també tinguessin una circumscripció pròpia a la cambra baixa.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT