PUBLICITAT

Els ramaders no cobren el 90% de les ajudes per atacs de voltors

  • La resolució del Departament de Medi Ambient acostuma a ser negativa
  • Els carronyaires ataquen les vaques que acaben de parir o que estan malaltes
EL PERIÒDIC
LA SEU D'URGELL

Periodic
Un ramat, que ha estat víctima d'atacs de voltors, pastura per la muntanya. Foto: ACN / FERRAN GARCIA

En el 90% dels atacs de voltors a ramats de l'Alt Urgell i el Solsonès els ramaders no cobren les indemnitzacions, ja que el Departament de Medi Ambient denega el pagament en una resolució. El membre de Unió de Pagesos (UP), Joan Marqués, ha explicat que els agents forestals "fan un informe positiu" sobre el terreny, però que la resolució del departament és negativa en el 90% dels casos sense "cap motiu" que ho justifiqui. Els atacs de voltors a bestiar viu han augmentat en els últims tres anys, degut a l'augment de la cabanya de voltors i a la retirada del bestiar mort, que provoca que aquest carronyaire li falti aliment i prengui una actitud de depredador.

L'estudi dels casos detectats ha permès constatar que els atacs de voltors a caps de bestiar està directament relacionat amb la prohibició d'abandonar els animals morts a les explotacions per part de la Unió Europea a causa de la malaltia de les vaques boges. Això ha provocat que els voltors no trobin en els seus hàbitats l'aliment amb el qual sobrevivien, informa l'ACN.

Els atacs de voltors són sempre entre els mesos que van de març a juny ja que és quan el bestiar està més feble i en plena època de cria. Els carronyaires acostumen a atacar les vaques que acaben de parir o que estan malaltes. Segons Unió de Pagesos, les mesures preventives que va proposar el Departament de Medi Ambient com els canyets d'alimentació i els agents especials per a foragitar els voltors no estan funcionant. En aquest sentit, Marqués assenyala que les mesures de indemnització tampoc funcionen ja que no s'estan pagant. Marqués ha explicat que els agents forestals fan un informe positiu sobre el terreny, ja que l'atac de voltor és molt evident i deixa molts rastres, però que després realitzen un segon informe "que ells no han vist mai" i que, amb base a aquest informe, el departament denega el pagament de la indemnització.

Un dels ramaders afectats, Sebastià Moliner, ha explicat que els voltors es van menjar una vaca que acabava de parir. Va assistir al part, va marxar dues hores i en tornar "ja se l'havien menjat tota". Segons el ramader, hi ha molts voltors i al controlar l'alimentació per què el cens no augmenti els animals "van afamats" i, llavors, és quan ataquen. Moliner no sap si cobrarà la indemnització, tot i que no hi confia gaire, ja que a altres ramaders se'ls ha denegat el pagament.

Per a Marqués aquesta falta de pagament de les indemnitzacions fa que molts ramaders ja no presentin la denúncia ni els papers i que, per tant, des del Departament puguin dir que han baixat el nombre d'atacs de voltors. Tant Marqués com Moliner afirmen que els atacs de voltors cada cop "són més i maten més animals". Segons Marqués, tenen comptabilitzat un atac cada dos dies i la mort de un animal cada dues setmanes.

ASSEMBLEA
Unió de Pagesos s'ha reunit en assemblea amb els ramaders de l'Alt Urgell per a informar-los de les negociacions amb el Departament de Medi Ambient per tal de parar els atacs de voltors i per exigir el pagament de les indemnitzacions. Segons Medi Ambient, durant el 2008 la xifra de reclamacions per atacs de voltors va ser de 55 i se'n van comprovar 20; l'any passat ja van ser 80, de les quals 32 es van comprovar; i durant aquest any ja se n'han fet una vintena, de les quals la meitat s'han confirmat.

Juntament amb l'aufrany i el trencalòs, el voltor és una de les tres espècies de carronyaires que hi ha a Catalunya. Es tracta d'una espècie protegida i es calcula que actualment hi ha entre 900 i 1.000 parelles que nien a penya-segats i cingleres, però que viuen en una gran diversitat d'ambients. S'alimenten dels cadàvers d'animals morts i, per tant, duen a terme una tasca sanitària important i imprescindible a la natura. Quan arriba l'estiu, els voltors que crien al Prepirineu es desplacen cap a l'Alt Pirineu. [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT