PUBLICITAT

El nou projecte de gestió del SAAS suprimeix incentius i inversions

  • Reducció del 6% de mitjana dels salaris de tot el personal sanitari per l'eliminació del complement DPO
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El director general del Servei Andorrà d'Atenció Sanitària, Josep M. Pla Maronda, ahir en la roda de premsa. Foto: EL PERIÒDIC

«L'estalvi que ens demana el Govern és realitzarà a través de les partides de personal, la reducció de la inversió i de les despeses de funcionament», així ho va anunciar ahir el director general del SAAS, Josep Maria Pla Maronda, en una roda de premsa per presentar el Projecte de Gestió 2012-2014, i que al vespre va ser explicat a tot el personal sanitari.

L'estalvi previst en personal és de tres milions d'euros, dos dels quals corresponen a l'eliminació del complement anomenat de direcció per objectius (prima per productivitat i acompliment), una de les principals vies de despesa no prevista. L'eliminació del DPO representa «una reducció del 6% en els salaris de mitjana», va explicar Pla, que va afegir que aquesta reducció és independent de la aplicada en els salaris base en les mesures de Govern. Aquestes últimes afectaran el 35% de la plantilla que es troba entre els 2.000 i els 3.000 euros i al 18 % del personal que cobra més de 3.000 euros, mentre que aquesta mesura «no afectarà a la majoria del personal, el 47%, que està per sota dels 2.000 euros». Segons Pla el personal «comprèn la situació extremadament complicada i volen contribuir», tot i que va admetre que, per altra banda «poden estar menys en desacord amb l'impacte que té en el seu sou personal».

Pel que fa la inversió, «que s'ha reduït a la meitat quedant-se en menys de tres milions d'euros», el criteri que s'ha decidit seguir és «no invertir en res que no sigui reposició». L'hospital té 18 anys i hi ha una sèrie d'equipaments que no funcionen correctament, és per això que «realitzarem un estudi molt precís d'anàlisi de risc per conèixer quins recanvis necessitem», Pla va afegir com a exemple que «el que no pot ser és que aquest estiu estigués un quiròfan tancat quatre dies perquè es va espatllar un ventilador». Finalment, en el tema de les despeses de funcionament, el director del SAAS va comentar que és el més complicat de reduir, ja que els preus dels serveis, com electricitat i el gasoil, no deixen d'augmentar.

mesures urgents / Els canvis no acaben aquí. A l'espera de la reestructuració que s'haurà de dur a terme un cop el Consell Assessor de Salut hagi establert una cartera de serveis, que segons Pla estarà a punt el primer trimestre de l'any que ve, «hi ha certes actuacions de caràcter urgent i prioritàries que s'han de dur a terme sobre el servei i la despesa»: la primera és implantar un nou protocol preoperatori «que eviti proves innecessàries», en segon lloc implantar un nou circuit per a l'ingrés programat a l'hospital, que estableixi que els pacients ingressin a l'hospital el dia de la intervenció, i no una nit abans; finalment, la contenció de la despesa també es considerada una mesura urgent, en la qual Pla va afirmar que «tenim el compromís de tots els professionals del SAAS » tan a l'hora de escollir material com els mètodes.

25È aniversari/ El 23 desembre farà 25 anys que va néixer el Servei Andorrà d'Atenció Sanitària (SAAS). «Aquest organisme va ser creat perquè en aquells moments (1986) existien una sèrie de problemes en el servei sanitari: el cost, la dimensió i la coordinació entre els professionals juntament amb les expectatives de creixement de la població», va explicar el director general del SAAS, que va afegir en to de marcada preocupació que «són problemes que continuen vigents». H



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT