PUBLICITAT

Els municipis amb boscos es plantegen reactivar el pasturatge

  • Els ajuntaments propietaris ho veuen com la via més natural per prevenir incendis
  • El col.lectiu es constitueix en associació i demana cita amb Baltasar
IGNASI CERVERA
LA SEU D'URGELL

Periodic
Unes ovelles pasturen en una zona entre Andorra i l'Alt Urgell. Foto: TONY LARA

Un total de 57 ajuntaments d'arreu de Catalunya s'han constituït en la nova Associació d'Entitats Locals Propietàries Forestals a Catalunya (Elfocat). La federació es va constituir fa una setmana a l'Ajuntament de Montferrer i Castellbò, en un acte presidit pel conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar.

L'associació neix amb la intenció de constituir-se en un lobby per defensar davant de les administracions superiors els interessos dels municipis com a propietaris de boscos. Els ajuntaments posseeixen més de 365.000 hectàrees, el 18% de la massa forestal de Catalunya. A més a més, a les comarques de l'Alt Pirineu i Aran és on els boscos comunals tenen més importància, ja que en aquesta regió gairebé tots els consistoris tenen un mínim de 1.000 hectàrees de propietat.

El conseller de Medi Ambient es va mostrar obert a col.laborar en possibles alternatives a l'ús de la fusta com poden ser les plantes de biomassa. A més a més, Baltasar es va mostrar d'acord amb el suggeriment d'alguns dels propietaris perquè es torni al mètode més tradicional de neteja del sotabosc: l'ús dels ramats. Des del Govern admeten que incentivar el pasturatge de ramats seria "la manera més lògica i natural" de prevenir el risc d'incendis per acumulació de combustible.

El president d'Elfocat, Manel Palau, va reivindicar que es doni més facilitats per a la presència de bestiar als boscos, si bé va admetre que el problema actual pot ser que no hi hagi prou ramats per a una massa forestal que no ha parat de créixer. En la presentació, Francesc Baltasar va donar la benvinguda a Elfocat i va assegurar que comparteixen amb ells la necessitat de millorar la gestió i l'aprofitament dels boscos.


Palau ja ha demanat una reunió privada amb Baltasar, en la qual li plantejarà els problemes principals als quals s'enfronten actualment. Entre aquests hi ha la poca valoració de la fusta autòctona, que fa que moltes vegades s'hagi de subhastar a preus quasi simbòlics. D'altra banda, una de les primeres accions de la nova associació ha estat intercanviar experiències amb els seus homòlegs del Pirineu francès. Per això, a l'acte de presentació hi va ser el president dels propietaris de boscos comunals del sud de França, Robert Cabé, que va confirmar la previsió de crear un ens transfronterer. A l'acte també hi van intervenir l'alcalde de Monferrer i Castellbò, Ramon Fierro; el gerent del Centre de la Propietat Forestal, Antoni Farrero, i el cap del Servei de Boscos de la Generalitat, Xavier Clopés. [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT