PUBLICITAT

La CNMV envia a l'INAF un projecte de memoràndum de col.laboració

  • Preveu inspeccions 'in situ' de supervisors estrangers en condicions acotades
  • La informació intercanviada només es podrà usar amb finalitats financeres
IAGO ANDREU
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El president de la CNMV, Julio Segura. Foto: AGUSTIN CATALÁN

Després de l'aprovació de les tres lleis que fixen el règim jurídic de les entitats bancàries i financeres, així com l'obertura del sector al 100% del capital estranger, l'INAF va rebre fa uns dies de mans de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) espanyola un projecte d'acord de supervisió financera. Un cop les dues parts el signin i estigui en vigor aquest acord, conegut com a MOU (de l'anglès memorandum of understanding, memoràndum d'enteniment) serà una peça clau per permetre l'expansió del sector financer andorrà a Espanya i, de retruc, a la resta del món.

El memoràndum entre l'INAF i la CNMV --igual que el que també s'està negociant entre l'INAF i el Banc d'Espanya-- estableix els ponts col.laboració entre els supervisors dels dos països per prestar-se assistència mútua en l'exercici de les seves funcions. Es tracta d'un conveni signat en l'àmbit financer --és a dir, no afecta qüestions fiscals-- i de rang inferior al de les lleis i els reglaments. De fet, els projectes de llei reguladors del sector financer que el Consell va aprovar la primavera passada habilitaven l'INAF a signar aquests convenis, tot ampliant les facultats de control i d'intervenció dels supervisor andorrà.

La col.laboració entre organismes supervisors s'articula amb sol.licituds i intercanvis d'informació amb un procediment no gaire diferent del que operarà en casos d'intercanvi de dades tributàries. Ara bé, el projecte de memoràndum també preveu les inspeccions in situ d'autoritats estrangeres --de la CNMV i el Banc d'Espanya a Andorra o de l'INAF a Espanya. Un dels articles del memoràndum preveu que les autoritats d'un país puguin estar presents en la presa de declaracions i puguin lliurar preguntes per a formular-les als testimonis; sempre i quan això no es contradigui amb la legislació vigent. El text també preveu que les autoritats de tots dos països puguin realitzar visites conjuntes a entitats supervisades.

La informació intercanviada només es podrà utilitzar per a les finalitats de supervisió previstes al memoràndum i a la sol.licitud d'informació. Si l'autoritat requeridora vol usar la informació per a finalitats diferents a les previstes i a les que té legalment atribuïdes --com podria ser la persecució de l'evasió fiscal-- ho haurà de comunicar a la part requerida i obtenir el seu consentiment per escrit.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT