PUBLICITAT

La congelació dels sous dels governants comunals es manté

  • Canillo és el Comú que destina més massa salarial als seus polítics i Escaldes, el que menys
  • Ordino és la parròquia que té els salaris dels mandataris per sota de la forquilla del 2008
PEPA GALLEGO
ESCALDES-ENGORDANY

Des que la crisi va fer acte de presència en la política de contenció pressupostària, els comuns van decidir congelar els sous dels seus mandataris. És sobretot a partir de l'any passat quan la majoria dels comuns decideixen no augmentar els salaris dels polítics i, segons asseguren, així ho faran. Sense marcar si són alts o baixos, el que sí que es pot ressaltar és que la massa salarial dels cònsols i consellers de Canillo representa el 12% del pressupost que destina el Comú als recursos humans. Un percentatge que està molt per sobre que el que destinen la resta de les parròquies. En el rànquing de la quantia salarial, la capital encapçala la llista, seguida molt a prop d'Encamp i després de Canillo. Ordino està per sota de la forquilla marcada fa dos anys.

Com a la resta de tot el personal de l'Administració, els consellers i cònsols dels comuns disposen de 13 pagues anuals. Cada Comú destina la mateixa quantitat als dos cònsols, majors i menors, i la diferència està en les designacions dels consellers. Si es té en compte la diferència en la plena dedicació, val a dir que després de la capital (amb 3.374 euros per conseller), el segueix Sant Julià, amb 3.100 euros, el qual només té dues persones a temps complet, i Encamp amb 100 euros menys i tres consellers a plena dedicació.

Canillo, tot i suposar un percentatge alt del salari dels polítics en la massa salarial del Comú, val a dir que és la parròquia més petita i disposa de menys treballadors i, per contra, d'un nombre molt similar de consellers a la resta; per tant, s'ha de tenir en compte en la comparativa amb altres com ara la capital, que té més personal. Andorra la Vella és la que es gasta el 45% de les seves arques en personal. Per contra, Canillo és la que menys, només hi dedica una quarta part. Després de Canillo, la Massana dedica el 8% de les despeses de personals per pagar els seus polítics.

Encamp destina més de 36.000 euros al mes per pagar tots els membres del consell, la qual cosa li suposa a les arques comunals 472.600 euros anuals, si es té en compte que hi ha 13 pagues. Si tenim en compte la totalitat dels pressupostos dels set comuns d'aquest any, i fent una avaluació de la despesa, les dades mostren que les majors proporcions es destinen al personal, que representa el 36% del total (54,7 milions).

RÀNQUING SALARIAL
Si es fa un rànquing dels cònsols amb els sous més alts, el de la capital ocupen el primer lloc, amb gairebé 6.000 euros bruts al mes. Li segueix els cònsols encampadans amb 5.300 euros. Els mandataris canillencs són els tercers millors pagats amb 4.550 euros. Finalment, els de la Massana amb 4.347 euros, els d'Escaldes amb 4.167 euros i els de Sant Julià amb 67 euros menys. En la cua dels sous estan els màxims mandataris d'Ordino i també els consellers de l'oposició d'aquesta parròquia. Tot i que la comparativa amb ajuntaments, molts cops és rebutjada, a títol d'exemple es pot dir que l'alcaldessa de Girona, població que compta amb més habitants que té el Principat, cobra un sou mensual de 4.886 euros. [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT