PUBLICITAT

La tasca de treure el llot que tenyeix Canillo de marró

  • Fins a 1.200 metres cúbics de rocs i pedres (que equival a 120 camions) hauran de retirar les brigades que des de dissabte treballen per netejar el llit del riu Montaup
PEPA GALLEGO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Sense parar Dos treballadors amb escombres intenten treure l'aigua inundada al gimnàs de les escoles, ahir. Foto: ORIOL LLAURADÓ

"El llot és molt difícil de treure, s'enganxa al terra, amb escombres i la pressió de l'aigua s'intenta netejar". Així comentava ahir el director de Protecció Civil, Francesc Areny, la tasca que estan realitzant des de fa dos dies a la tarda un ample dispositiu d'efectius al llit del riu Montaup i als carrers del centre de Canillo, després que la tempesta del dissabte arrossegués fins a 1.200 metres cúbics de terra i rocs que va desbordar el riu i va inundar tot el centre històric del poble. Faran falta més de 120 camions per treure tot aquest material sedimentat que ha quedat en gran mesura al cabal del riu i també escampat pels carrers.

Ahir era l'endemà del succés. La resignació era el denominador comú dels veïns del barri vell, que van dedicar la jornada a escombrar i treure tot el marró que tenyia els baixos de les seves cases. També va ser el dia de les visites institucionals. El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va visitar la zona i va informar els responsables comunals que l'Executiu elaborarà un informe dels fets i dels danys. Per la seva banda, Enric Casadevall, cònsol major de Canillo, també va estar present al lloc afectat .

L'edifici de les escoles de Canillo ha estat un dels més afectats; de fet, va ser la passarel.la d'accés la que va fer de tap i va provocar el desbordament del riu. L'aigua i el fang van entrar des de la planta baixa fins al soterrani i va inundar les seves instal.lacions. Ahir agents de Bombers i d'una empresa privada van treballar de valent en la neteja i l'absorció de l'aigua que ahir al migdia encara cobria fins a 30 centímetres el terra del menjador. A més, amb màquines van haver de treballar per treure els rocs que impedien l'accés a l'escola.

Treball sense descans

Des de primera hora del desbordament del riu i del fang, Bombers, efectius del Comú, del Govern, del COEX i empreses privades han treballat de la mà per poder en un primer moment treure el més gros caigut al llit del riu per deixar lliure el seu cabal. Així, Areny va explicar que fins a les cinc de la matinada es van dedicar a aquesta tasca. Paral.lelament, han treballat en l'extracció de l'aigua i del fang de cases amb l'ajuda dels veïns i de l'escola. Els serveis dels Comú i del COEX van treballar ahir per netejar els carrers i la carretera general. Altres efectius del COEX també han tret grans rocs de la carretera de Montaup .

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT