PUBLICITAT

La dificultat de trobar fonts fiables

  • Fa dos anys la Policia d'Andorra va demanar sense èxit informació a Caracas sobre Puerta
P. G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
L'objectiu Puerta, l'excomissari veneçolà detingut el mes passat. Foto: EL PERIÒDIC

En les investigacions policials només se'n valora el final. Si hi ha hagut o no detencions. El desenvolupament però d'una investigació és molt complicat i més quan s'ha de tractar, com és els casos de blanqueig de diners amb altres fonts o cossos policials d'altres països que no coneixes. La Policia d'Andorra tenia demanada informació sobre l'excomissari de la Policia de Veneçuela Norman Puerta des de feia dos anys. La Interpol de Caracas no va contestar el requeriment d'aquesta demanda i el mes passat quan es va produir la detenció de l'excap policial veneçolà sí que van reclamar cooperació amb els agents policials andorrans.

La investigació per tant de Puerta i d'altres implicats es va iniciar en els despatxos policials de l'edifici del Ministeri d'Interior fa dos anys. Per esbrinar l'identitat exacta de Puerta, no n'hi ha prou en fer una trucada a la Policia de Caracas i més sabent que l'interessat havia estat dirigint-la. És doncs quan l'especialització de la investigació s'activa i es fa una recerca de fonts que siguin fiables al 100%.

No tots els països tenen un accés fiable per entrar en investigacions de blanqueig, hi ha regions i estats on els cossos policials poden tenir els seus interessos i en aquests no es pot tractar per esbrinar l'origen i l'entramat d'un delicte.

La detenció de Puerta es va produir en un dels carrers transitats del Principat, després que la Policia fos alertada de la seva presència al país. L'excomissari veneçolà va acudir al banc on tenia els seus comptes bloquejats. La Policia va ser alertada per un control judicialitzat i es va informar en quin hotel estava hostatjat. Aquest cas és curiós sobretot perquè Puerta hauria de saber que els seus diners estaven bloquejats, i així i tot, es va arriscar a venir al Principat i a intentar de fer-hi moviments.

El cas de Puerta, tot i haver sigut detingut, no s'ha tancat, perquè com altres tants casos té més persones implicades i al Principat encara hi ha comptes bancaris bloquejats.

Les investigacions solen originar-se a través de declaracions de sospita que proclama la UIF i que ho trasllada a la Fiscalia aquesta fa els seus tràmits a la Batllia que és la que concedeix per control judicialitzat dels comptes bancaris o de possibles detencions a la investigació policial.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT