PUBLICITAT

Matthew Tree relativitza el pes de les universitats al campus cerdà

  • L'escriptor advoca perquè el col.lectiu no perdi el contacte amb la realitat
  • Les activitats obertes continuaran avui amb la Nit de Música i Dansa
IGNASI CERVERA
LA SEU D'URGELL

Periodic
L'escriptor Matthew Tree. Foto: NURIA PUENTE

La Sala de convencions del Museu Cerdà es va omplir dilluns al vespre amb la conferència de Matthew Tree, que suposava la lliçó inaugural de la XII Universitat d'Estiu Ramon Llull- Puigcerdà. L'escriptor català d'origen anglès no va decebre les expectatives i va oferir una xerrada trencadora, tot relativitzant i qüestionant alguns dels pilars tradicionals del sistema universitari en un auditori amb àmplia presència d'aquest col.lectiu.

Les activitats de la Universitat d'Estiu obertes a tothom continuaran avui dimecres (22.00 hores) amb la Nit de Música i Dansa al Llac de Puigcerdà. Aquesta proposta es va estrenar l'any passat amb un gran èxit de públic, que ha fet que aquest any es repeteixi. L'espectacle combina un entorn màgic com és l'estany de Puigcerdà amb la dansa d'Anna Fontanet i la música del grup New Orleans Blue Stompers. La vetllada s'acabarà amb un concert de jazz i una copa de cava per als assistents. A la lliçó inaugural, Matthew Tree va oferir una visió escèptica sobre el tòpic que l'ensenyament superior garanteix l'èxit a la vida. I ho va fer basant-se en la seva experiència personal, tenint en compte que va estudiar en una de les dues universitats més prestigioses d'Anglaterra.

Tree creu que, deixant de banda les carreres científiques i determinats estudis socials, a la resta cal replantejar el model perquè "la universitat té el risc d'aïllar de la realitat" tant alumnes com professors i crear un microcosmos amb un "tarannà massa analític". En aquest sentit, l'escriptor assegura que en el seu cas la universitat va ser "un llast", perquè hi va perdre una capacitat expressiva que va haver de recuperar més endavant. Alhora, va esmentar grans escriptors que no van fer mai estudis superiors, com ara Shakespeare, Verdaguer, Hemingway o Saramago. Quant al costat positiu, va valorar que el campus "pot ser molt útil si s'hi va sabent per què el volem utilitzar", ja que permet entrar en contacte amb un gran nombre de persones amb inquietud d'aprendre i "pot ensenyar a ser autodidacte". Tree va elogiar les universitats d'estiu com una manera d'obrir aquest àmbit a tothom.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT