PUBLICITAT

El futur del centre de la Seu planteja una illa de vianants

  • Els autors aposten per la convivència entre cotxes i un tancament de carrers
  • També incideixen en la llum i ventilació adient dels pisos per atraure nous residents
IGNASI CERVERA
LA SEU D'URGELL

Periodic
La presentació del Pla de Millora del Centre Històric de la Seu. Foto: AJUNTAMENT DE LA SEU D'URGELL

El Pla de Millora Urbana del Centre Històric de la Seu d'Urgell pretén esdevenir "una oportunitat per resituar el centre històric com a centre de la ciutat, tenint en compte que té moltes possibilitats i no es tracta d'un malalt terminal". Aquesta és la diagnosi que van presentar l'equip d'arquitectes Jornet-Llop-Pastor, autors del projecte, dilluns a la nit.

Entre algunes propostes concretes del Pla de Millora, en destaca la conversió en botigues dels pàrquings privats del carrer dels Canonges, fet que s'aconseguiria amb incentius per afavorir la utilització dels locals. Així mateix, el document descarta el tancament del carrer Major i opta per combinar l'accés dels vehicles i fer-lo zona de vianants en dates puntuals o horaris específics. La proposta del Pla de Millora es concreta en cinc grans eixos estructuradors que contenen els diferents camps d'actuació, com són l'espai públic, l'accessibilitat i la mobilitat i l'habitabilitat.

QUALITAT
En primer lloc, es planteja la qualitat de l'espai públic (places, placetes, eixamplaments i espais lliures del centre) amb atenció preferent a la gent gran, a l'equitat de gènere i a la infància i a la joventut. També es remarca que cal un projecte integral de senyalització, que permeti identificar tant els edificis patrimonials com els recorreguts transversals de connexió entre l'eixample de la ciutat, el Parc del Segre i el Portal de Cerdanya. El segon eix d'actuació subratlla que s'ha d'assegurar l'accessibilitat al centre històric i als punts d'interès, tot definint itineraris amb continuïtat entre l'eixample i l'horta, el Parc del Segre i el Camí Ral de Cerdanya. Amb relació a l'aparcament de vehicles, es proposa que cal donar resposta de manera preferent als veïns que hi viuen, "però no en els mateixos habitatges sinó cercant solucions alternatives".

Com a tercer eix d'actuació, aquest avantprojecte també descriu que actuant sobre equipaments com el Seminari, situat al Camí Ral de Cerdanya, i els antics jutjats, ubicats al Pati Palau, es tornarà al centre històric de la Seu "la condició d'espai de referència del conjunt de la ciutat". Així mateix, el document indica que això permetria la dinamització econòmica i social del centre històric. La quarta proposta assenyala que serà el mateix Pla de Millora el que definirà quins són els elements característics dins del conjunt del centre històric que formen part del patrimoni cultural. El cinquè eix assumeix que la recuperació del centre històric de la Seu passa principalment "per recuperar la seva condició de ser un bon lloc per viure-hi". La diagnosi també constata que el centre històric no és una realitat homogènia, fet que comporta que l'accessibilitat, la mobilitat, els usos i les edificacions es contemplin de manera particular. "És a dir, tenint en compte si són franges de contacte com pot ser el carrer de Bisbe Benlloc, o un dels seus eixos, com pot ser el carrer Major, o una àrea pròpiament dita, com la plaça del Carme, entre d'altres espais", s'assenyala.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT