PUBLICITAT

Avaluadors andorrans es formen per primera vegada al Moneyval

  • Es tracta d'un total de sis representants procedents de la UIF i altres estaments
  • Andorra presentarà a final d'any l'informe, que serà avaluat el març de l'any vinent
MARC RODRÍGUEZ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
John Ringguth, a l'esquerra, acompanyat de la seva traductora, a més de Fiñana i Bartumeu, ahir. Foto: ORIOL LLAURADÓ

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va intervenir ahir en la recepció que l'Executiu va fer als avaluadors del Moneyval --la institució del Consell d'Europa supervisora de les mesures contra el blanqueig de diners i el finançament del terrorisme-- tot valorant la importància que per al Principat té l'assoliment d'una "bona nota" a la pròxima avaluació i destacant com "s'estan formant per primer cop avaluadors andorrans" que, en un futur, tindran un paper destacat en futurs estudis a d'altres jurisdiccions.

Concretament, es tracta de sis persones procedents de la Batllia, el Govern, la Fiscalia i l'Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF), a més de la Unitat d'Intel.ligència Financera (UIF), organitzadora del seminari que per primer lloc ha tingut com a escenari a Andorra, que en aquest cas ha aportat dues persones per a la seva formació com a avaluadors. D'aquesta manera, segons va afirmar Bartumeu, es demostra "la normalitat de les relacions amb el Consell d'Europa" i el treball per a l'acompliment d'uns criteris en contra del blanqueig que Andorra ha estat seguint durant anys. El màxim responsable de la UIF, Carles Fiñana, va recordar com el Principat dedica "esforços i mitjans" de cara a la quarta avaluació del Moneyval, que arribarà el pròxim mes de març, després que Andorra aporti l'informe corresponent entre finals d'aquest any i principis del vinent.

BONA PERSPECTIVA PER A L'EXAMEN
De fet, el mateix màxim responsable del Moneyval, John Ringguth, que va agrair l'"excel.lent organització" de l'acte "en un magnífic país", va mostrar senyals d'optimisme respecte a la futura avaluació, recordant però que en aquesta "seriosa matèria" com és la prevenció del blanqueig i la lluita contra el terrorisme "cal voluntat política per lluitar contra aquestes pràctiques".

Ringguth va desitjar "els millors èxits" a Andorra pel pròxim examen i va recordar com la crisi del 2008 encara actua com a un punt d'inflexió per a tenir "una atenció més forta" en els delictes que persegueix el Moneyval. El responsable de l'organisme va destacar com són molts els paràmetres que s'analitzen en les avaluacions, "un total de 250". Això és possible gràcies a grups en els quals intervenen dos experts en matèria financera, un expert en l'àmbit jurídic i un expert en "l'àmbit repressiu", tal com va assenyalar Ringguth.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT