Publicitat

Notícia

La CASS perdrà 100.000 euros amb la fallida de la companyia Spanair

 • La sanitat andorrana participa en la societat de capital risc Catalana d'Iniciatives, inversora de l'aerolínia
L. F. M.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Avions de la companyia aèria Spanair a l'aeroport del Prat. Foto: EL PERIÒDIC

La fallida de la companyia àrea espanyola Spanair també afectarà al Principat; concretament, a la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), que pot arribar a perdre fins a 100.000 euros, segons fons del mateix Consell d'Administració. La clau per tancar el cercle i entendre la relació entre l'empresa i la sanitat andorrana està en les inversions en capital de risc: la CASS té una participació del 0,6% en la societat de capital risc Catalana d'Iniciatives (CI), que al seu torn té un 11,34% de l'empresa propietària d'Spanair, anomenada Iniciatives Empresarials Aeronàutiques (IEASA), formada per administracions i empreses catalanes i que té el 86% de les accions de la companyia, segons va informar a l'ANA la mateixa CI.

Així doncs, si s'ajunten els dos caps de la corda, tenint en comte que la inversió a IEASA suposa el 18% de l'actiu de Catalana d'Iniciatives, la CASS calcula que la conseqüència d'aquesta relació provocarà una«afectació màxima comptable per la parapública d'aproximadament de 100.000 euros», segons va informar la CASS en un comunicat.

la branca de la jubilació/ La clau de volta del problema de les inversions de la seguretat social andorrana resideix en la branca de jubilació; segons va voler fer constar el mateix Consell d'Administració de la CASS en el comunicat d'ahir, tot i que «la gestió del fons de reserva de la branca jubilació de la CASS es regeix per un mandat de gestió, que el Consell d'Administració va aprovar el 19-12-2007, el qual prohibeix, entre altres, la inversió en actius de capital risc», aquesta té encara un 0,2% del seu patrimoni en actius de capital risc, «fruit de decisions d'inversió preses els anys 90 i que encara no s'han pogut desinvertir per falta de compradors».

Aquesta informació arriba poc després de conèixer els estudis de la parapública els quals assenyalaven la branca de la jubilació com una de les més deficitàries, ja que amb vuit anys de jubilació una persona ja ha rebut tot allò que aquesta ha aportat al llarg de la seva vida laboral; en aquest estudi s'explicava que els ingressos per cotitzacions socials serien suficients per cobrir la despesa en pensions fins l'any 2022 –amb l'augment de cotització del 2% i les transferències de l'Estat per fer front als complements no contributius de pensions–, i el fons de reserves s'exhauriria el 2033. Així s'explicava en un document de la CASS que acompanya la proposta de full de ruta pel pacte d'Estat.

Vist això, el Govern de Toni Martí va dir que els continguts del pacte, en relació a la branca de jubilació va apuntar com a «grans eixos» la revisió del sistema de cotitzacions i contribucions, la revisió del sistema de valorització dels punts –cosa que fa pensar en una rebaixa d'aquesta–, la revisió del sistema d'accés a la jubilació; i la promoció de plans de jubilació privats.Per a més informació consulti l'edició en paper.Publicitat

Comentaris

 • ja els hi esta be per fiarse d'aquestos catalans.

 • Això és el que fan amb els meus diners?
  No tenen vergonya, ni coneixement...
  INvertir en una societat de capital risc!! són uns "impresentables" per anar "jugant" amb els estalvis. Per què no compren bons alemanys? (per exemple).
  Ara quan ens jubilem ens pagaran els bitllets d'avió a Camerún, que la vida estarà prou barata com per viure amb la pensió que ens deixaràn
  Quins collons els "economistes-inversors" de la CASS o els "assessors" que possiblements no cotitzen ... Llegir més

 • Pensava que la CASS, després de l'afer Ubach, no podia fer inversions de risc! i ara què? qui n'és el responsable? no estem per anar llençant els diners!

5 -10 -20 -tots
1


T'has de registrar per comentar les notícies o entra amb el teu usuari

Publicitat


Editorial

Reordenació del sector de l’esquí a 25 anys vista

 • 0
Publicitat

Opinions

Més opinions


Publicitat

Entrevista

ROSARIO FLORES: «Compondre és màgic per a mi»

Rosario Flores Cantant

ROSARIO FLORES: «Compondre és màgic per a mi»
Publicitat

Monogràfic

especial Festa Major d'Escaldes-Engordany

especial Festa Major d'Escaldes-Engordany Descarregar PDF
Publicitat
Publicitat