PUBLICITAT

Els preus pugen el 0,1% el juny i situen l'IPC a l'1,9%

  • Alimentació, salut i restauració mantenen un comportament a l'alça
  • La inflació subjacent se situa en el -0,1%
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA


Els grups que mantenen un comportament a l’alça són els que tenen unes variacions mensuals que pugen, quan l’any anterior baixaven: alimentació, salut i restauració. Baixen menys que l’any anterior roba i calçat, mentre que el que puja més que l’any anterior és el d'esbarjo. En canvi, mantenen un efecte moderador sobre l’IPC els grups que tenen unes variacions mensuals que pugen menys que l’any anterior, transport i habitatge. El grup dels mobles baixa, mentre que l’any anterior, pujava. Es mantenen estables quan l’any anterior pujaven els béns i serveis diversos i l'ensenyament.

Pel que fa a les variacions anuals, Estadística destaca l’augment de la inflació dels grups d'alimentació, salut, hotels i restaurants, vestit i calçat i esbarjo, el manteniment de la inflació del grup de béns i serveis diversos i la disminució de la inflació dels grups de transport, mobles, habitatge i ensenyament.

Pel que fa a la inflació subjacent, és a dir, la que es calcula sense tenir en compte ni els productes energètics ni els productes frescos, el mes passat ha registrat per tercer mes consecutiu una variació interanual negativa, i se situa al -0,1%. En aquest sentit, es redueix d’una dècima la diferència entre l’IPC i la inflació subjacent, que passa del 2,1% al 2%, sobretot per la baixada dels preus dels productes petroliers i frescos i per la recuperació dels preus dels altres productes.

En comparació amb els països veïns, l’IPC interanual de França torna a perdre una dècima per segon mes consecutiu, fins a situar-se aquest mes de juny a l'1,5%. L’IPC d’Espanya registra aquest mes de juny una variació mensual del 0,2%, cosa que fa baixar tres dècimes la inflació interanual, fins a l'1,5%.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT