PUBLICITAT

L'IPC puja una dècima el juny i s'estabilitza a l'1,9% interanual

  • L'indicador subjacent, al -0,1% per la baixada dels productes petroliers
  • L'índex d'Andorra es manté quatre dècimes per sobre del d'Espanya i França
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

El Departament d'Estadística de la Secretaria d'Estat per a la Reforma de l'Administració i la Promoció de la Societat del Coneixement va fer públic ahir l'Índex de Preus al Consum (IPC) registrat al mes passat, destacant que aquest indicador econòmic se situa en l'1,9% interanual després que el mes passat els preus pugessin el 0,1%. Aquesta variació, de fet, va ser la mateixa que la registrada al juny de l'any passat, de manera que en l'evolució dels dos últims anys (vegeu el gràfic) es comprova que, després que els mesos de juliol i agost del 2009 s'arribés al mínim històric del -2,3% i que, a partir d'allà, s'iniciés la recuperació, l'IPC interanual s'ha estabilitzat des del mes de març passat prop del 2%.

Els grups que van mantenir un comportament a l'alça van ser els que han experimentat unes variacions mensuals en augment, mentre que l'any anterior baixaven, com és el cas dels sectors d'alimentació, salut i restauració. A més, hi ha hagut grups que han baixat menys que l'any passat, com els de la roba i el calçat. Finalment, el juny es van constatar grups amb un efecte moderador sobre l'IPC, com ara els que presentaven variacions mensuals que van pujar menys que l'any anterior, com per exemple transport i habitatge; que van baixar quan l'any anterior pujaven, com els mobles, i que es van mantenir estables quan l'any anterior pujaven, com ha succeït amb béns i serveis diversos i ensenyament.

Pel que fa a les variacions anuals, Estadística va destacar l'augment de la inflació dels grups d'alimentació, salut, hotels i restaurants, vestit i calçat i esbarjo, així com el manteniment de la inflació del grup béns i serveis diversos. A tot això s'ha de sumar la disminució de la inflació dels grups transport, mobles, habitatge i ensenyament.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT