PUBLICITAT

S'eleva notablement el lectorat de català de Praga aquest any

EL PERIÒDIC
PRAGA

Periodic
Alumnes del lectorat de Praga durant la seva estada al campus universitari de català a Andorra. Foto: ANA

El lectorat de català de Praga ha tingut durant el primer semestre del curs 2011-2012 un total de 181 alumnes, una xifra notablement superior a la registrada el curs anterior, en el qual van finalitzar les classes 97 alumnes. El lectorat, que acaba de complir 20 anys, ofereix als estudiants de la Universitat Carolina de Praga classes de català dividides en tres nivells, a més de classes de conversa, de literatura i de traducció literària del txec al català.

Durant el primer semestre del curs 2011-2012, el lectorat de català de Praga, gestionat pel Govern, ha registrat un total de 181 alumnes, 111 de català I, 27 de català II i III, nou alumnes a les classes de conversa, 20 a literatura catalana i 14 a traducció literària.

variable / Tot i que s'ha de tenir en compte que la xifra d'alumnes es pot reduir de cara al segon semestre, que va començar ahir, la xifra d'aquest any és un 86% superior al nombre d'alumnes registrats al curs anterior, que segons el recompte de final de curs, van ser un total de 97. El nombre d'alumnes d'aquest primer semestre també és notablement superior al registrat durant el mateix període del curs 2009-2010, quan hi va haver un total de 124 estudiants, informa l'ANA.

fidelització / El cap d'àrea d'Accions Internacionals del Departament d'Ensenyament Superior, Joan Ramon Marina, va explicar que el de Praga és un dels lectorats de català més actius que ha esdevingut «un punt de referència de l'Institut Ramon Llull i dels lectorats de català de tot el món». Això s'ha aconseguit gràcies a una important tasca de fidelització dels alumnes a través de l'atorgament de beques que els permeten participar en activitats que s'organitzen en territoris de parla catalana.

En aquest sentit, fa 10 estius que s'organitza el campus universitari del català a Mallorca i Andorra, i d'altres beques els permeten participar a la Universitat Catalana d'Estiu de Prada de Conflent, les jornades lingüístiques de Gironella, o formar part dels tallers i les borses de treball que s'organitzen a Mallorca.

Amb aquests incentius, Marina va assegurar que poden competir amb altres idiomes que també tenen molta presència a Praga com el francès o l'espanyol.

ELS INICIS / El lectorat de català de Paga, que va iniciar-se el 1991 i de manera oficial el 1993 amb la signatura del conveni entre el Govern i la Universitat Carolina, està finançat pel Govern conjuntament amb l'empresa andorrana establerta a Praga PRO.MED.CS.

El projecte es va iniciar el 1991, gràcies a la proposta que va presentar al Govern d'Andorra Rudolf Bares, propietari de l'empresa Promocions mèdiques Andorranes, SL (PRO.MED.AND). i el conveni es va signar el 6 d'octubre de 1993.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT