PUBLICITAT

Bartumeu accepta com a base per negociar la proposta d'ApC

  • Recorda que en el debat d'orientació ja es compartia "l'enunciat general"
  • Nomen deixa en mans del Govern el pilotatge de les converses
M. R.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Òscar Encuentra, Josep Maria Bringué i Eusebi Nomen, tots tres consellers d'ApC, entren a Govern, ahir. Foto: TONY LARA

El Govern va mantenir ahir a la tarda amb ApC les primeres converses amb vista a la futura aprovació del Pressupost de l'any vinent, després que les directrius ja fossin enviades a les parapúbliques per tal de garantir l'austeritat, la contenció i la priorització en les despeses. El cap de Govern, Jaume Bartumeu, juntament amb el ministre d'Agricultura i Patrimoni Natural, Vicenç Alay, i el d'Interior, Víctor Naudi, es va reunir amb els tres consellers del Grup Parlamentari ApC, Eusebi Nomen --el president--, Josep Maria Bringué i Òscar Encuentra. En sortir de la reunió, Bartumeu i Nomen van manifestar que la proposta d'acord presentada per la plataforma en aquesta matèria en el debat d'orientació serà una base de treball per negociar els comptes de l'any vinent, ja que, tal com va expressar el cap de Govern, a la Casa de la Vall ja va afirmar que "acceptàvem l'enunciat general".

Bartumeu va informar que, ara fa una setmana, ApC va enviar-li una carta en què es plantejaven "una sèrie d'inquietuds i d'impressions que li semblava que s'havien d'incloure en el Pressupost", plantejaments davant dels quals el Govern va demanar "una concreció més gran". Nomen, que es va remetre aleshores a la proposta de resolució no aprovada al juny al Consell General --que presentava mesures en la línia de reduir la despesa pública-- va celebrar l'inici d'aquestes converses en la fase de les directrius, de manera que és factible l'entesa de cara a la primera quinzena del setembre, quan és previst que es tanquin les línies mestres per tal que el 20 de setembre pugui enllestir-se el document inicial.

TEMPS DE NEGOCIACIÓ
Ahir es va donar el tret de sortida a unes converses que es perllongaran durant el mes d'agost, tal com va recordar Nomen, que va destacar el "compromís" del Govern de "donar-nos la seva reacció" sobre la proposta d'acord i "anar treballant" en aquesta línia. A partir d'ara, segons va indicar el líder d'ApC, "Govern és qui lidera i qui fixarà el calendari" amb la finalitat de donar forma conjuntament a les propostes per a l'entesa. Bartumeu va assenyalar que, com en tota negociació, la qüestió no serà acceptar "el 100%" de les propostes d'ApC, sinó que "hi ha propostes que admeten ser rebatudes i complementades", tal com va matisar.

D'aquesta manera, les converses van iniciar amb una bon nivell de sintonia, segons van compartir tant Bartumeu com Nomen, tot i que la prudència va regnar en totes dues parts, conscients de les dificultats que van sorgir en els comptes per a l'actual exercici, on finalment no hi va haver acord. "No em definiré sobre sensacions o creences", va resumir Bartumeu, tot i que va confiar que l'acord "no solament serà possible, sinó que serà així". Nomen va manifestar que des d'ApC són "constructius" i que "tot dependrà del lideratge del Govern", indicant que "no podem fer més del que estem fent". D'aquesta manera, i oferint el pilotatge de la nau negociadora a Govern, els representants d'ApC van sortir de la reunió amb el clar missatge que es vol arribar a un acord i evitar les anticipades, fet que es veurà en els pròxims mesos. [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT