PUBLICITAT

Govern manifesta "plena confiança" en l'INAF i el seu paper supervisor

  • Bartumeu recorda la independència d'aquest ens en el seu paper fiscalitzador
  • Afirma que cap dels comunicats ha de tenir el coneixement previ de l'Executiu
MARC RODRÍGUEZ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Les instal.lacions de l'INAF. Foto: ANA

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va manifestar ahir la "plena confiança" de l'Executiu tant en el director general de l'Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF), Carles Salvadó, com en la totalitat del consell d'administració d'aquest ens, després que dimarts es fes públic un comunicat en el qual l'INAF alertava del fet que "presumptament, hi ha diverses entitats bancàries andorranes que podrien estar duent a terme gestions, de manera habitual, en països veïns, tant en labors de captació, com de manteniment" prohibides per les normes ètiques i de conducta reguladores.

D'aquesta manera, Bartumeu va respectar l'actuació independent de l'institut que, "si considera que ha de fer un comunicat com aquest, no hi ha cap cosa més a fer" des de l'Executiu, ja que "no és el Govern el que ha de fiscalitzar l'INAF, sinó que és l'INAF el que ha de fiscalitzar les actuacions de les entitats financeres". Amb aquest resum competencial el cap de Govern va il.lustrar el seu respecte al comunicat de l'institut, alhora que va afirmar que, davant les pràctiques presumptament il.lícites plantejades, "no dubtem que l'INAF farà tota la tramitació necessària per esbrinar la totalitat d'aquests indicis".

COMUNICATS PÚBLICS
D'altra banda, Bartumeu va recordar com l'INAF publica "els comunicats que considera que ha d'emetre" sense haver de consultar primer el Govern ja no només en el cas d'aquesta setmana, sinó com a regla general. D'aquesta manera, el líder socialdemòcrata va manifestar que en el moment que aquesta alerta per part de l'institut va veure la llum, posant en dubte pràctiques de diferents bancs sense determinar de quins es tracta, l'Executiu no tenia motius com per haver d'estar assabentat, un senyal més del funcionament independent de l'ens supervisor.

Pel que fa a les possibles accions que puguin resultar d'aquestes pràctiques, Bartumeu va informar que des de Govern "no tenim coneixement que s'hagi obert cap expedient ni tampoc no ho hem preguntat de moment" als responsables de l'INAF, que dins les seves competències ja van manifestar que "qualsevol constatació d'incompliment de les instruccions" donaria lloc a "l'obertura de l'expedient administratiu corresponent". Tot i això, el cap de Govern no va descartar demanar informació en un futur si l'opinió ciutadana així ho demana. En qualsevol cas, i després dels esforços fets pel Govern per millorar la imatge del sistema financer, Bartumeu va voler evitar deixar caure "la més mínima espurna que pugui fer encendre la brasa".

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT