PUBLICITAT

Cultura començarà de zero el Museu Nacional

  • El Govern encarregarà estudis de públic, farà un inventari de l'art del país i redactarà el Pla de museus
EL PERIÒDIC 
ANDORRA LA VELLA


velamuseu22072010
La ministra de Cultura, Susanna Vela, durant la presentació de les conclusions de la Mesa del Museu Nacional. Foto: DIANA PÈREZ
El projecte del futur Museu Nacional es començarà a elaborar l'any vinent. Aquesta és una de les conclusions a les quals han arribat els membres de la taula de treball que s'han reunit entre els mesos d'abril i juliol per consensuar diferents punts amb relació a la infraestructura museística. La ministra de Cultura, Susanna Vela, ha dit que hi ha algunes coses bastant clares sobre la fesomia i concepció del futur museu, com ara que serà un element identitari de la cultura andorrana, destinat al públic nacional i integrat dins la Xarxa de Museus i Monuments Nacionals. Vela ha reconegut que és un canvi de perspectiva respecte al que s'havia fet fins ara, ja que s'han reformulat els projectes existents. Amb tot, la ministra s'ha mostrat cautelosa i ha reconegut que "s'han de donar temps", ja que el món de la museologia ha canviat molt durant els últims anys.

Tal com ha explicat la Ministra, el projecte començarà per un estudi de públic target, un inventari i un pla de museus. Aquests treballs podrien trigar entre un any i un any i mig. El preu no serà superior als 10.000 euros, ha explicat la ministra. Posteriorment, es faria el projecte museològic en si, que seria avaluat segons un estudi de viabilitat tècnica i financera. El procés finalitzarà amb la definició i programa del projecte.

Tot i que encara no s'ha pres cap decisió respecte a aquest tema, sí que s'han pres algunes decisions, o almenys es pot entreveure el camí que agafarà aquest projecte. Per als membres de la Taula del Museu Nacional, aquesta infraestructura ha de ser la figura institucional que hauria d'agrupar els museus ja existents, i també s'ha de plantejar com un projecte del poble d'Andorra, per al poble d'Andorra, tot i que també actuï com a dinamitzador turístic. En aquest sentit, Vela ha dit que perquè el museu sigui un referent, "primer ens ho hem de creure nosaltres, els ciutadans d'Andorra. Si ens ho creiem, ja tenim la feina feta".

En tot cas, la ministra ha resumit en quatre punts les conclusions de la taula. El primer d'ells és que hauria de ser un espai de representació nacional que possibilita el coneixement i la difusió de la història d'Andorra. El segon té a veure amb l'objectiu que sigui un espai de creació i coneixement. En aquest apartat s'especifica que el museu hauria de tenir una oferta que declini en dos eixos: per una banda, un eix historicocultural, que evoqui la vida al territori i la singularitat andorrana i, per una altra, un eix de creació artística. Aquest espai també hauria de servir com a centre de conservació i magatzem de les col·leccions, i com a recurs pedagògic.

El tercer objectiu és que el Museu Nacional esdevingui un mecanisme de vertebració d'infraestructures culturals, i que fomenti relacions entre museus ja existents. Finalment, també s'ha acordat que el futur museu serveixi com a mecanisme d'integració amb el territori, plasmant la relació entre l'home i l'entorn.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT