PUBLICITAT

Zapatero referma a Bartumeu el suport per a l'acostament a la UE

  • Les relacions internacionals centren la conversa entre tots dos dirigents
  • Moratinos té la intenció de visitar el Principat en els pròxims mesos
MARC RODRÍGUEZ
BARCELONA

Periodic
Bartumeu, Mosbah, Zapatero, Montilla i Chacón, durant l'acte de Tribuna Barcelona, ahir al migdia.
Foto: DANY CAMMINAL

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va tenir ahir ocasió de conversar amb el seu homòleg espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, en l'acte que Tribuna Barcelona va organitzar a la capital catalana i en què el president socialista va dirigir-se a la societat catalana públicament per primer cop després de la important retallada de l'Estatut de Catalunya feta pel Tribunal Constitucional. Aquest, però, no va ser evidentment el tema de diàleg entre Bartumeu i Zapatero, que es van centrar en les relacions internacionals durant els minuts posteriors a la conferència. En aquest sentit, la ferma intenció d'Andorra d'acostarse a la UE va veure's complementada gràcies al reiterat compromís d'ajuda manifestat per Zapatero.

Bartumeu va afirmar després del mediàtic acte de l'Hotel Palace --un gran nombre de mitjans acreditats esperaven el posicionament de Zapatero en relació a l'Estatut-- com el fet de comptar amb un equip tècnic amb representants de tots dos països "és un bon punt de partida". El 14 de gener passat, en el marc de la signatura de l'acord d'intercanvi d'informació fiscal amb Espanya, Bartumeu ja va exposar a Zapatero en una reunió al Palau de la Moncloa que el model d'embrancament buscat és del d'un acord d'associació ad hoc que respecti les especificitats del Principat. D'aquesta manera, el suport que aquell dia va donar Zapatero en uns mesos en què Espanya assumia la presidència de la UE no perd la seva vigència.

Finalment, Bartumeu i Zapatero van comentar "els pròxims compromisos a escala internacional", en què tots dos països, tot i la diferent dimensió, s'equiparen, com és el cas de l'Assemblea General de les Nacions Unides que tindrà lloc al setembre a la seu de l'organització, a Nova York. Tots dos representants podrien coincidir en aquesta important cimera en què es donen cita tots els líders mundials.

LLARGA CONVERSA AMB MONTILLA
Mentre els assistents a l'acte esperaven el president Zapatero, Bartumeu va poder conversar durant prop de vint minuts en privat amb el president de la Generalitat, José Montilla, que era precisament l'encarregat de presentar la intervenció al socialista espanyol. En aquest sentit, les eleccions catalanes de la tardor van ser el tema principal de conversa, uns comicis en què Montilla aspira a renovar la confiança davant de la possible fi del tripartit i sobre els quals el líder del PSC va intercanviar sensacions amb el cap de Govern.

ELS PLANS DE MORATINOS
Tot i que el president espanyol té més difícil incloure a la seva agenda una visita a Andorra, qui sí podria visitar el Principat durant els pròxims mesos és el ministre d'Exteriors espanyol, Miguel Ángel Moratinos, el qual manté una molt bona relació amb el seu homòleg andorrà, Xavier Espot. El que va quedar ahir constatat que les relacions hispanoandorranes passen per un molt bon moment.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT