PUBLICITAT

ApC vol un "pla de viabilitat" amb vista al suport al Pressupost 2011

  • La plataforma planteja objectius com ara assolir un dèficit zero al 2020
  • "No voldríem que aquesta proposta s'interpretés com una imposició", afirmen
MARC RODRÍGUEZ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Eusebi Nomen conversa amb Jaume Bartumeu. Foto: ORIOL LLAURADÓ

Dimecres passat, el cap de Govern, juntament amb el ministre d'Agricultura i Patrimoni Natural, Vicenç Alay, i el d'Interior, Víctor Naudi, es va reunir amb els tres consellers del Grup Parlamentari ApC per tal de presentar les directrius inicials del Pressupost 2011 --les quals va detallar divendres aquest rotatiu i que es resumeixen en la recerca de l'austeritat, la contenció i la priorització--, donant el tret de sortida a les converses que portaran a un pacte o bé unes anticipades. Aquell dia, Bartumeu va manifestar que s'acceptava com a base la proposta d'ApC feta al Consell General --que presentava mesures en la línia de reduir la despesa pública-- i que en el debat d'orientació no va poder ser acceptada per la seva complexitat de compromisos per adquirir. Aquell text, de fet, va ser remès pel president del Grup ApC, Eusebi Nomen, després que des del Govern es demanés que concretessin els plantejaments amb què arribaven a la reunió. Aquestes línies van ser les que Nomen havia plantejat el 14 de juliol en una carta en què cridava, en línies generals, a la presentació d'un "pla de viabilitat" de l'Administració.

Aquest document, al qual va accedir EL PERIÒDIC, inclou una introducció en què ApC exposa un escenari actual que "ha cronificat un deute d'uns 90-100 milions d'euros" i que té com a compromisos "els 30-40 milions d'euros de dèficit de la CASS a cobrir per Govern i els aproximadament 45 milions d'euros de pagament de les fases 3 i 4 del desviament de Sant Julià", entre d'altres. En la mateixa comunicació, que va signada pel "Grup Parlamentari Andorra pel Canvi" --englobant tots tres consellers-- s'assenyala com amb les perspectives actuals, "Govern es veuria obligat a aplicar mesures correctives dràstiques" que "passarien necessàriament per la clàssica combinació" de descens de la massa salarial de la funció pública --baixada de sous i/o reducció de plantilla, indiquen--, reducció dels serveis de l'Administració, augment dels preus públics, reducció de les pensions i augment dels impostos.

OBERTURA A LA NEGOCIACIÓ
En termes globals, ApC planteja la necessitat que "el Govern ens informi del pla de viabilitat de l'Administració del qual es desprenen les línies mestres del Pressupost 2011" per tal d'"evitar que s'arribi a aquest possible escenari". En aquest sentit, els consellers d'ApC assenyalen que "Andor- ra necessita d'un pla a mitjà termini, consensuat, amb objectius clars, com per exemple assolir un nivell zero de dèficit i d'increment de deute, a partir de l'any 2020", o bé "els objectius i terminis que Govern vulgui proposar". A la carta dirigida al cap de Govern destaca, paral.lelament al to crític que ApC manté des de fa mesos, una certa moderació que convida a l'optimisme. "Des del grup parlamentari d'ApC pensem que el Pressupost 2011 hauria de ser el primer pressupost d'un pla a mitjà termini que doni viabilitat a l'Administració i als seus serveis sense incrementar la pressió fiscal actual", afirmen, i matisen: "En cap cas voldríem que aquesta proposta s'interpretés com una imposició, sinó com una necessitat d'informació per a la correcta presa de decisions". Acte seguit, els consellers matisen que "tècnicament, creiem que aquest projecte ha de pronunciar-se, comprometre's com a mínim, en un seguit de punts que exposem a continuació i que, atesa la seva trajectòria temporal, haurien de comptar amb el consens de les principals entitats i forces polítiques".

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT