PUBLICITAT

Prieto dóna veu als periodistes de Cuba en la seva nova obra, 'Preso'

  • L'actor i director segueix la línia d''Adolfina' per conscienciar el públic
  • La intenció de l'artista és estrenar el monòleg a l'octubre a Canillo
N. S.
ESCALDES-ENGORDANY

Frank Prieto continua endavant amb la seva creuada contra la dictadura castrista. Aquesta vegada, s'ha embarcat en una nova obra teatral on denúncia la situació dels presos polítics a Cuba. Sota el nom de Preso, l'artista construeix una història centrada en la vida dels periodistes anònims que, pel sol fet de posar en dubte l'actuació del règim, acaben sent condemnats a passar 15 anys tancats en una cel.la. "La meva intenció és que quan la gent s'aixequi de la butaca del teatre i arribi a casa es posi a internet i busqui què és el que passa amb Cuba", va explicar Prieto. La proposta, que aquests dies s'ha estat assajant a Canillo, comptarà amb un atrezzo molt bàsic a partir de diaris i cordes que serviran per situar l'espectador.

"Així em puc moure jo sol i l'escenografia, no em fa falta cap furgoneta", va explicar l'artista que torna a treballar a partir d'un monòleg unipersonal. La producció de Preso compta amb una subvenció de 400 euros del Ministeri de Cultura per a la difusió exterior i està prevista que s'estreni al mes d'octubre, tot i que encara s'han d'acabar de confirmar les dates.

La primera obra de Prieto al Principat va ser Jumento una creació on es reflexionava sobre la immigració i les diferents cultures que conviuen a Andorra. En Adolfina Prieto interpretava Miramar, una dona negra en un barri de blancs a l'Havana. L'obra era una reflexió i un balanç personal després de 50 anys d'una dictadura que prometia eradicar el racista a Cuba. A través d'aquest personatge el públic es podia fer una idea del pensament de milions de cubans de dins i fora de l'illa. Aquesta producció va rebre els més grans elogis, va girar per Miami, Barcelona i Montevideo, entre d'altres ciutats i va ser seleccionada pel Festival d'espectacles Unipersonal de Cancún.

"Els artistes som líders d'opinió pel fet de ser persones públiques", va comentar Prieto abans d'afegir: "Tenim l'escenari per presentar les meves idees. Personalment, començo relatant els meus problemes que acaben traduint-se en el que pateix tot un país.". Malgrat que l'artista ja fa anys que viu al Principat i disposa de passaport espanyol, continua involucrat activament en la resistència al règim. "Jo he sortit i podria rentar-me'n les mans tranquil.lament, però considero que no s'ha d'oblidar totes les persones que ha quedat enrere, és il.licit", va explicar l'artista.

PROPOSTES
Paral.lelament, el creador ha estat treballant en l'escriptura una obra de quatre personatges. "He començat a buscar actors però ho he hagut de deixar aparcat perquè volia tirar endavant Preso", va explicar Prieto. Sigui com sigui, l'artista té clar que, per ara, no repetirà l'experiència de crear una obra teatral en català. "És un mercat més reduït que em limita moure l'espectacle", va comentar el director abans d'afegir "He après que val la pena que parli l'idioma oficial, però alhora d'escriure és millor que ho faci en castellà". Entre les pròximes obres que l'intèrpret cubà té la intenció de tirar endavant hi ha una reflexió sobre com es viu l'homosexualitat al seu país. El desig de Prieto és veure com Cuba es transforma en una democràcia. El dia que això passi, l'actor es podrà endinsar plenament al plàcid món de la comèdia.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT