PUBLICITAT

Els ecologistes recullen 700 signatures per conservar l'espai natural de la Rabassa

  • ADN, APAPMA i Grup Rocafort cerquen mostres de suport per aturar el projecte de Naturlàndia
  • Els grups reivindiquen que per ara el projecte "no ha portat cap mena de reactivació econòmica"

 

EL PERIÒDIC 
SANT JULIÀ DE LÒRIA

Les associacions ecologistes ADN (Associació per la Defensa de la Natura) i Apapma (Associació Protectora d'Animals, Plantes i Medi Ambient d'Andorra) i les plataformes ciutadanes Amics de la Rabassa i Grup Rocafort han assolit 700 signatures en la campanya de recollida de mostres de suport per demanar al Comú de Sant Julià de Lòria que declari espais naturals protegits els territoris que engloben la Rabassa i el planell de Conangle fins al Pic Negre i el camp de Claror.

 
Els grups ecologistes ADN, Apapma, Amics de la Rabassa i Grup Rocafort han assolit les 700 signatures en els dos mesos que dura la campanya per demanar a la corporació laurediana que declari espais nautrals protegits els territoris on s'està desenvolupant el projecte Naturlàndia – Eco Park Temàtic dels Pirineus. Els promotors de la campanya consideren que és una fita important tenint en compte que "s'ha començat tard i a l'inici del període de vacances".

Per recollir les mostres de suport a la causa, els webs www.amicsdelarabassa.org i www.apapma.org disposen d'un pdf amb el full de recollida de signatures. Només cal imprimir-lo, omplir-lo i dipositar-lo en una bústia de correus i les associacions es fan càrrec del franqueig, segons informa l'ANA.

Com que es tracta d'una demanda adreçada al Comú de Sant Julià de Lòria, només poden signar residents al Principat, independentment de la seva nacionalitat. Tot i així, les associacions es plantegen fer difusió de la campanya entre els turistes durant l'estiu "perquè coneguin la iniciativa i que Andorra té una societat compromesa i viva, en la qual la ciutadania està disposada a participar en la vida pública".

Els organitzadors de la campanya al·leguen que la Rabassa "és un espai per gaudir-lo, no per tancar-lo i que a Andorra queden pocs espais naturals com el planell de Conangle", que "val la pena preservar" i on s'hi podria fer "un projecte de turisme sostenible", que segons els ecologistes, no és el cas de l'Eco Park Temàtic dels Pirineus. Segons afirmen des d'aquestes associacions, no es mouen per "interessos partidistes" sinó per "la consciència" del patrimoni que volen deixar als seus fills.

La campanya compta amb el suport de diverses autoritats en el camp de l'ecologia i el medi ambient, com són el geòleg Josep Maria Mallarach (consultor de medi ambient i professor de la Universitat de Girona), el geògraf i naturalista Martí Boada (membre del Comitè Espanyol del Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient; de la Comissió de Comunicació i Educació de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura; i del Fòrum Global 500 de les Nacions Unides) i el botànic Michael Baracetti (creador del parc botànic d'Encamp, autor de la Guia de plantes d'Andorra i director de la reserva natural d'Elna, a França).

Els ecologistes reivindiquen que el projecte "no ha portat cap mena de reactivació econòmica" i que promoure "un parc protegit estaria més amb sintonia amb el que havia a la natura". Afirmen que l'Eco Park Temàtic dels Pirineus "serà un parc on els animals estaran en privació de llibertat", fet "contrari  a qualsevol connotació ecològica o mediambiental". Pel que fa a l'Observatori d'Animals, assenyalen que n'hi ha un de natural, "pel qual no s'ha de pagar", atès que s'hi poden veure àguiles, altres ocells i petits mamífers que viuen allà. I afegeixen que "tancar-hi animals, és un mal fet a la natura i a la fauna". En resum, les associacions asseguren que els parcs animaliers d'aquest tipus 'tenen una rentabilitat dubtosa'; i que de "parcs temàtics, n'hi han molts, i en canvi l'espai natural de la Rabassa és únic".

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT