PUBLICITAT

Els turistes es mostren indignats pel tancament dels comerços

  • La falta d'informació i l'extensió de la mesura a tot el país confon els visitants
  • Algunes empreses opten per no obrir en tot el matí i donar festa als empleats
I. MOURE N. SALVÀ
SANT JULIÀ ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Els turistes d'Andorra la Vella passegen entre els comerços tancats. Foto: NÚRIA SALVÀ

Amb motiu de la visita del copríncep Nicolas Sarkozy, el Govern va decidir obligar els comerços de tot el Principat a tancar de les 11 a les 14.30, i la mesura es va complir estrictament. D'una banda, hi va haver establiments que van optar per no obrir fins a la tarda, ja que van considerar que no els resultava rendible posar en marxa tota la seva infraestructura i pagar als empleats per només una hora. De l'altra, els bars i restaurants es van trobar amb la disjuntiva de poder deixar entrar la clientela, per bé que no podien servir ni menjars ni begudes per emportar. "Avui no fem menú, només plats combinats a partir de les tres", va comentar la mestressa d'un establiment de Sant Julià. La panoràmica del sector es va completar, ahir, amb les empreses que van obrir portes per una hora.

DAMNIFICATS
Malgrat que la majoria de la clientela andorrana estava informada, els visitants estrangers es van veure desemparats "No sabíem que venia Sarkozy, si ho arribem a saber ens hauríem replantejat fer el viatge", va comentar una parella catalana que havia pujat al Principat expressament per fer compres. La queixa entre els forans va ser unànime, tot i que cadascú s'ho va agafar amb un humor diferent. A qui va pujar a Andorra per un sol dia, la mesura els va indignar. "És un cúmul de coses, perquè hem arribat aquest matí i no hem pogut cirular amb el cotxe al centre", va comentar un visitant espanyol que va acabar sentenciant: "Farem un volt i tornarem aquesta tarda". El desconeixement no es va centrar tan sols en els veïns del sud, ja que els francesos també es sorprenien en llegir --i fotografiar-- els cartells on s'informava del motiu del tancament. "És curiós que tot el país s'hagi mobilitzat pel nostre president", va explicar un dels veïns de Tolosa, que va afegir: "Crec que és una mica exagerat tancar els establiments de totes les viles".

De tota manera, el que més va indignar als vianants que passejaven per les avingudes Carlemany i Meritxell va ser la manca d'informació provinent dels mateixos comerços. "Vam passejar dimecres al vespre per aquí i ningú no ens va dir res", va comentar un turista italià. Sigui com sigui, la resignació va ser la postura final de la majoria dels turistes. "Suposo que per als andorrans és una vegada cada molt temps, que els visita el copríncep francès, així que ens ho agafarem amb paciència", va concloure un dels compradors frustrats. Ahir a la tarda els comerços van tornar a la normalitat sense més incidències.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT