PUBLICITAT

El públic podrà veure la presó-museu de la capital dels segles XVI-XVII

  • Els operaris han treballat tot el dia per instal·lar un vidre a l'entrada
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA


30072010preso
Una imatge de l'interior de la presó ubicada davant del Comú d'Andorra la Vella Foto: MARTA SAURA
Ja falta poc perquè la presó datada entre els segles XVI i XVII situada a la plaça Príncep Benlloch d'Andorra la Vella, davant del Comú, es converteixi en museu. Els operaris de la capital han treballat de valent tot el matí perquè aquest mateix divendres es pugui acabar de posar el vidre que traurà a la llum aquesta obra arquitectònica que és patrimoni històric del Principat. La inauguració es farà per la Festa Major de la capital.


Els operaris d'Andorra la Vella han començat, aquest divendres al matí, les obres per aixecar el paviment a la plaça Príncep Benlloch amb l'objectiu de posar en marxa el pla de museïtzació que pretén mostrar una antiga presó que data del segle XVI-XVII. En un principi està previst que durant aquest divendres acabin d'aixecar el paviment i de posar el vidre que permetrà veure aquesta obra civil històrica. La cònsol major d'Andorra la Vella, Rosa Ferrer, ha explicat a l'Agència de Notícies Andorrana (ANA) que s'inaugurarà oficialment per la Festa Major.

Es tracta d'un recinte que fa 2x2 metres de base, ha assenyalat Ferrer, mentre que hi hauria uns nou metres de  profunditat, tal com han explicat els operaris que aquest divendres al matí hi han estat treballant. Com que l'espai és molt reduït i la boca d'entrada és molt petita, no s'hi podrà entrar perquè "no és un lloc per poder-hi accedir però sí per poder ser vist". El que es vol amb aquesta iniciativa és "posar en valor la nostra història i els nostres orígens" i que qualsevol persona que passi per allà ho pugui veure, perquè a Andorra hi ha molts edificis romànics, però poques obres d'arquitectura civil, tal com ha posat de manifest la cònsol.

La part interior està tota construïda amb pedra i hi ha un tros de roca que sobresurt, i la part de la coberta és una volta empedrada. Un dels operaris ha explicat que hi havia una finetsra. Diversos arqueòlegs i altres persones del Principat, com el raonador del ciutadà, Pere Canturri, han col·laborat per esbrinar més detalls sobre aquesta antiga presó. Rosa Ferrer ha explicat que es va fer una excavació per si es feia alguna troballa, però "no hi ha absolutament res". Una altra de les persones que ha aportat el seu gra de sorra per mostrar el patrimoni històric del país és Casimir Arajol, que ha cedit uns grillets i unes cadenes que servien per encadenar els reus. Tot i que no pertanyen a aquesta presó, la troballa s'ha fet en una altra masmorra del Principat. Estaran exposats a dintre perquè la gent que ho visiti els pugui veure a través del vidre. El Comú elaborarà un certificat amb l'objectiu de deixar constància escrita que si en alguna ocasió la cadena i el grillet surten del museu-masmorra aquestes peces retornaran al seu propietari.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT