PUBLICITAT

"Jo controlo, només he begut dues cerveses"

  • El 80% d'accidents nocturns tenen l'alcohol de rerefons Els controls són l'eina per prevenir-los, però mostren que encara s'està lluny d'entendre els perills de conduir ebri
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Les inspeccions Els agents aturen un vehicle. Foto: ORIOL LLAURADÓ

La màquina és delatora. És fiable i no menteix. Les típiques dues cerveses no acostumen a ser només dues cerveses i "es converteixen en gots de vi, xupitos, cigalons i un parell de copes al llarg la nit", explica un agent policial. Però la sinceritat dels conductors ebris només arriba quan la temuda màquina de bufar supera la barrera dels 0,50 gr/l a la sang. Abans, ningú no ha begut. I tothom controla al volant. O això asseguren.

Les xifres, però, demostren que no és així. "Conduir begut és perillós, no és un tòpic, el 80% dels accidents nocturns estan relacionats amb el consum d'alcohol", informa un altre agent. Són declaracions efectuades per membres del cos de Patrulles i del cos d'Atestats. Ens trobem en plena campanya de controls d'alcoholèmia, que aquest estiu i per primera vegada es concreta cada cap de setmana, des de dijous al vespre fins diumenge a la nit. La Policia acostuma a efectuar tres torns de controls diaris, un al migdia, un al vespre i un a la nit. En aquest cas, s'han ubicat de quatre a cinc de la tarda a la rotonda del costat de la Renault, a Santa Coloma. Aturen els vehicles provinents de Sant Julià, direcció la capital.

La decisió de a qui fer els controls i a qui no és totalment aleatòria, asseguren, tot i que majoritàriament aturen vehicles amb matrícula andorrana. El procediment és el següent: un agent atura, l'altre s'apropa al conductor, li demana la documentació i el fa bufar, un tercer protegeix tota l'operació i finalment el quart agent apunta el número de la matrícula i les dades del conductor. Un procediment ràpid i simple, que no dura més enllà d'un minut. Bé, sempre que el resultat doni negatiu. En cas de superar els 0,50, "aparquem el vehicle i portem al conductor fins al despatx policial, allà el fem tornar a bufar en una màquina d'alta precisió que donarà el resultat exacte al 100%", expliquen els agents.

A partir d'aquí, tres opcions. La primera, que la taxa hagi baixat i que permeti deixar lliure sense càrrecs el conductor. La segona, que la taxa d'alcoholèmia estigui entre els 0,51 gr/l i 0,80 g/l, fet que comporta una sanció administrativa, que està al voltant dels 150 euros més la retirada del carnet per un període sempre superior als sis mesos. "És dur per als conductors, i més en temps de crisi, perquè quedar-se sense carnet pot implicar sovint quedar-se també sense feina", informa un membre del cos policial. Les reaccions un cop certificat el positiu per consum d'alcohol són variades, des del que "plora desconsoladament, al que s'enfada amb ell mateix o amb els que hi ha al voltant, hem de fer una mica de psicòlegs".

Però encara hi ha una tercera possibilitat. Que el conductor superi els 0,80 g/l, un fet que comporta la detenció. Els policies poden retenir la persona fins a 48 hores, i en tractar- se d'un delicte, és el Batlle qui ha de decretar la posada en llibertat d'aquests conductors ebris. "Si l'hem detingut durant la nit, normalment el Batlle passa al matí per prendre-li declaració i és quan decideix si el deixa lliure o no". La versió dels detinguts només és vàlida si la taxa d'alcohol està per sota els 0,40, límit que els professionals sanitaris consideren que una persona està en les seves capacitats per declarar. Si no és així, caldrà esperar.

Aquestes situacions, però, passen sobretot durant la nit i en punts propers a zones d'oci. El control en el qual és present aquest rotatiu finalitza sense cap positiu per alcoholèmia, tot i que sí que amb alguna multa per irregularitats amb la documentació. Són franges de controls que força tranquil.les. Però hi ha excepcions. La setmana passada es va detenir una persona a la tarda que va donar una taxa d'alcoholèmia de 3,23, "l'endemà marxava de vacances i va decidir anar a fer unes cerveses amb els companys de feina". Resum: detenció, sense vacances perquè no té carnet per marxar i amb un mal final de celebració.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT