PUBLICITAT

En marxa els treballs de restauració del retaule de Sant Romà d’Erts

  • Presenta nombrosos aixecaments i pèrdues de capa pictòrica, així com brutícia superficial
  • Es preveu que la intervenció pugui estar enllestida en un màxim de 10 dies
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA


La Unitat de Conservació i Restauració de Béns Mobles del Departament de Patrimoni Cultural inicia aquest dimarts els treballs de restauració del retaule de Sant Romà d'Erts, a la mateixa església. El retaule presenta nombrosos aixecaments i pèrdues de capa pictòrica, així com brutícia superficial. Les pèrdues han deixat visibles la capa de preparació blanca del retaule, la qual cosa fa que la lectura de la policromia es vegi entorpida. No s'han detectat problemes greus d’infestació de xilòfags en l’estructura de fusta, per la qual cosa s’ha decidit fer el tractament in situ, sense desmuntar el retaule. Es preveu que la intervenció pugui estar enllestida en un màxim de 10 dies.

El retaule dedicat a sant Romà, data del s. XVIII i és atribuït al Mestre de Sant Romà d’Erts per l’equip d’investigadors d’art modern de la Universitat de Girona. El retaule es compon d’un bancal, una predel•la, dos cossos dividits en trescarrers verticals i una cimera. El retaule combina l’escultura (en relleu i exempta) amb la pintura, i l’estructura compartimentada està regida per columnes d’ordre salomònic.

La predel·la presenta escenes pictòriques de la vida de sant Romà, així com imatges de sant Antoni de Pàdua, sant Francesc Xavier i el Crist Eucarístic. Al primer pis, la fornícula de l’esquerra l’ocupa sant Joan Evangelista, i la de la dreta sant Marc. Al centre trobem la representació del sant titular.

Al segon pis trobem una imatge de la Immaculada a la fornícula central, flanquejada per les figures de la Verge i l’arcàngel del grup de l’Anunciació. La qualitat escultòrica del conjunt és força remarcable, sobretot a la meitat inferior, clarament més elaborada que la superior. Al primer cos, les figures tenen una anatomia proporcionada i un bon treball en les robes. L’escultor podria ser el mateix que el del retaule del Roser de l’església parroquial de Sant Iscle i Santa Victòria de la Massana.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT