PUBLICITAT

¿Què miren aquesta gent?

  • La capital estrena la masmorra del segle XVIII, situada al subsòl de la plaça Benlloch
A. L.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Sota terra La presó es pot observar sense baixar al forat gràcies a un joc de miralls disposats a la superfície de la plaça, com ho fa aquest grup de turistes. Foto: TONY LARA

Les expectatives eren considerables, però el resultat és més aviat decebedor: la masmorra on entre els segles XVI i XVIII eren tancats els nostres delinqüents és un zulo que fa dos metres escassos de costat i 1,80 d'altura, i al qual s'accedia per una trapa al sostre per on amb prou feines passa un home... sempre que no sigui gaire corpulent. L'interior no té secrets, a part de l'atrezzo --cadena i grillons-- que, atenció, no formava part de la presó original i que s'hi ha afegit per ambientar el que no és més que un forat amb murs de pedra, volta de canó i sòl viu per on es filtra un inquietant bassal d'aigua. Passar una temporada en aquesta cel.la subterrània esperant la visita anual del batlle devia ser una experiència aterridora. Potser per això només s'hi empresonaven els reus de delictes més greus: assassinat, bruixeria i bandolerisme.

La masmorra es va redescobrir vint anys enrere, quan uns operaris de l'STA se la van topar quan excavaven al subsòl de la plaça Benlloch. El Comú l'ha rehabilitat i hi ha col.locat un joc de miralls perquè pugui ser visitada sense necessitat de baixar-hi. La mala notícia és que no n'ha quedat --sembla-- cap rastre documental, i la prospecció arqueològica que s'hi va practicar a la tardor no va donar cap resultat que permeti avançar una datació fefaent. La hipòtesi més optimista la situa al segle XVI; la més conservadora la retarda fins al XVIII. Però és possible fer-se una idea de qui devien ser els seus usuaris amb la lectura de Perquè ara --gràcies a Déu-- hi ha justícia, la fascinant monografia de Lars Pohle sobre la criminalitat a l'Andorra moderna. L'última aportació la feia ahir Casimir Arajol, que recordava que fins als anys 30 del segle passat la mas- morra estava situada al subsòl del que aleshores era la caserna de la policia. L'equipament carcerer de la capital es completava amb les cel.les de la planta baixa de la Casa de la Vall, on avui tenen el despatx els batlles. I això sí que és una fina ironia de la història.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT