PUBLICITAT

Ordino detecta un increment del turista procedent de països del nord

  • La cercavila amb cinc dels grups participants i el concert d'Alberto Varillas ha donat el tret de sortida
  • S'ha notat la presència de més francesos, holandesos i alemanys
07082010-buners
La cercavila que ha donat el tret de sortida de la Trobada de Buners, pels carrers d'Ordino. Foto: ANA
El conseller de Turisme del Comú d'Ordino, Bartumeu Gabriel, ha indicat que durant aquest estiu, a la parròquia, i en general per tot el país, s'està observant un increment del turista procedent del nord d'Europa, en detriment del de nacionalitat espanyola. Concretament, s'ha notat la presència de més francesos, holandesos i alemanys, perquè el seu poder adquisitiu és superior als visitants més habituals a Andorra, els espanyols. Gabriel ha indicat que el turista espanyol ha baixat molt a causa de la crisi que està patint el país veí del sud, i això fa que es noti molt la baixada generalitzada del turisme. A més, també s'observa com el període de màxima afluència que acostuma a coincidir en l'agost "cada vegada s'escurça més". De fet, segons Gabriel, aquest any els visitants han començat a arribar fa només un parell de dies.

Gabriel s'ha mostrat preocupat per la baixada del nombre de turistes que s'està observant aquest estiu, que a més està acompanyada per una disminució del poder adquisitiu dels que sí que decideixen visitar la parròquia. El conseller considera que el turista ha canviat l'actitud que tenia fa dos anys a l'hora de gastar, ja que ara tothom intenta estalviar. A més, el visitant també s'ha tornat molt imprevisible, perquè fa uns anys els hotels ja tenien ple amb tres mesos d'antelació, i actualment tothom s'espera a última hora.

Pel que fa als allotjaments de la parròquia, el conseller ha indicat que els més ben posicionats continuen treballant bé, tot i que el que més costa és omplir entre setmana. En canvi, els caps de setmana s'aconsegueix una bona ocupació, tot i que en part és gràcies a les ofertes, un fet actualment habitual tot i que fa uns anys no es feia.
Cercavila i gaites
La cercavila amb cinc dels grups participants i el concert d'Alberto Varillas ha donat el tret de sortida aquest dissabte al matí a la 12a Trobada de Buners d'Ordino. Les previsions dels organitzadors és que l'esdeveniment reuneixi entre tot el cap de setmana unes 2.000 persones, i que l'acte més participatiu sigui la Taberna Folk, que se celebrarà aquest dissabte a la nit a l'Ordino Studios. La cercavila, que ha recorregut els principals carrers del poble, ha comptat amb formacions de França, de Bèlgia, Catalunya i Andorra. La gran absència ha estat l'hongarès Jozsef Kozak, que per motius personals ha suspès la seva actuació. En el seu lloc han participat els catalans Ministrers del Sabre.

 Gabriel ha explicat que aquest any la trobada tenia com a novetat un artista d'Hongria, país que no havia participat mai al certamen. Malauradament, Jozsef Kozak ha suspès la seva actuació, però s'ha pogut buscar ràpidament un substitut: els Ministrers del Sabre procedents de Catalunya. Després de la cercavila, l'asturià Alberto Varillas ha fet el concert inaugural a la plaça Major d'Ordino.

Gabriel ha indicat que l'atractiu principal de la Trobada de Buners d'Ordino és la diversitat de formats que s'ofereixen, ja que els amants de les gaites poden fer el seguiment dels concerts a l'aire lliure durant el dia, o assistir a un format més festiu com és el concert que se celebrarà aquest dissabte a la nit a l'Ordino Studios i que sempre és l'acte que té més èxit de l'esdeveniment. Aquest any la Taberna Folk, que inclou una queimada, comptarà amb els belgues Griff Trio, els gallecs Coanhadeira, i els catalans Qui hi ha.

La previsió és que durant tot el cap de setmana passin per Ordino unes 2.000 persones, igualant així la xifra d'assistents de l'edició de l'any passat. Bartumeu Gabriel considera que la coincidència amb la Festa Major d'Andorra la Vella no influirà la trobada, ja que es tracta d'una oferta musical amb públics diferents, i que per tant la gent es reparteix. L'objectiu de la trobada, segons Gabriel, és poder mantenir i difondre la tradició dels sons de les gaites.

Els participants del primer acte de la trobada, la cercavila, han estat els occitans Brancaleone, els belgues Griff Trio, els catalans Qui hi ha i Ministrers del Sabre, i els andorrans Galandorum. Un dels músics de Brancaleone, formació que visita per primer cop el Principat, ha explicat que ofereixen un repertori inspirat en la música que prové de la Montagne Noire, a prop de Carcassona, i ha destacat l'encant d'Ordino i l'interès de la trobada, que els permet conèixer altres tipus de música de gaita d'arreu del món.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT