PUBLICITAT

El PS presentarà una proposició de llei per als matrimonis homosexuals

  • Mariona González diu que lluitaran pel seu reconeixement abans que finalitzi la legislatura
  • Els Verds creuen que s'hauria de revisar i agilitzar els tràmits per a les parelles estables
L.F.M.
EL PERIÒDIC

Periodic
Alguns consellers del grup parlamentari socialdemòcrata en una sessió del Consell General. Foto: ÀLEX LARA

A l'Estat espanyol el matrimoni entre persones del mateix sexe va ser legalitzat el 2005, el mateix any que al Principat s'aprovava la Llei de la unió de parelles estables. Des del passat mes de novembre, la llei del matrimoni homosexual està sobre la taula a França pendent d'aprovació. A Andorra, segons declaracions de la consellera socialdemòcrata Mariona González, no li manca gaire per iniciar el debat: «Abans que finalitzi aquesta legislatura farem un pas endavant perquè a Andorra es reconegui el matrimoni homosexual».

Ahir es va fer pública la sentència a través de la qual queda palès que la justícia andorrana reconeix el matrimoni homosexual, atorgant-li els mateixos drets que qualsevol altre, concedint a Juan García la raó i el dret a rebre la pensió de viduïtat, tot i ser vidu d'un matrimoni gai. La justícia, fent mostra de ser coneixedora de la realitat de la societat andorrana, ha fet un pas endavant contradient a la CASS i avalant el matrimoni gai.

Ara bé, la justícia el pot avalar però no ho ha fet encara l'Estat andorrà. És més, una institució com la CASS es va atrevir a fer servir l'argument que el matrimoni homosexual és «contrari a l'ordre públic». Així doncs, ¿en quin punt es troba la societat andorrana? ¿Éstà preparada per acceptar el matrimoni homosexual? ¿I els polítics del país, faran front a aquesta realitat?

Segons la presidenta d'Els Verds d'Andorra, Isabel Lozano, l'únic partit que portava en el seu programa electoral l'aprovació del matrimoni gai, «la societat andorrana està madura per fer aquest pas endavant», i va afegir que, a vegades, «la societat va per davant dels polítics».

Segons la consellera Mariona Gonzálezm des del Partit Socialdemòcrata i el grup parlamentari ja es té present que aquest és un tema pendent i estan disposats a obrir el debat. Pel que fa als arguments utilitzats per la CASS, González va dir que «aquesta ha actuat, una vegada més, amb criteris economicistes, i no ha fet bé». Lozano va anar més enllà i va dir que «els arguments de la CASS atempten contra els drets fonamentals dels ciutadans del nostre país».

Pel que fa a la posició dels demòcrates en aquest tema, va ser impossible contactar amb cap portaveu.

UNIÓ DE PARELLES ESTABLES/ La llei per a les parelles de fet, aprovada el 2005, ja deia en el seu apartat introductori que «el legislador no pot mantenir-se allunyat de fenòmens que vénen cobrant una importància creixent en la societat andorrana. La manca de regulació legal d'aquests fenòmens provoca resultats discriminatoris no sols contraris a l'equitat sinó, moltes vegades, absurds i distorsionadors». I és que segons González, la llei ja es va redactar «pensat en el següent pas». Lozano, però, va aprofitar l'ocasió per criticar aquesta llei i dir que li caldria una revisió: «aquesta va ser un principi, però és molt complicada de dur a terme i s'hauria d'actualitzar». Segons la presidenta d'Els Verds, «la tramitació és tan llarga i complicada que surt més a compte casar-se».

NORMALITZACIÓ/ El matrimoni homosexual o matrimoni entre persones del mateix sexe és el reconeixement social, cultural i jurídic que regula la relació i convivència de dues persones del mateix sexe, amb iguals requisits i efectes que els existents per als matrimonis entre persones de diferent sexe. Com a alternativa a aquesta institució, existeixen altres institucions civils amb diferents denominacions com ara «parelles de fet», «unions civils» o «concubinats», sovint criticades pels moviments de defensa dels drets dels homosexuals per ser insuficients o discriminatoris.

Actualment, el matrimoni homosexual és totalment legal a 12 Estats: Bèlgica, el Canadà, Noruega, Dinamarca, Espanya, Portugal, els Països Baixos, Sud-àfrica, Suècia, Islàndia, l'Uruguai i Argentina. És legal, a més, a alguns dels estats dels EUA (a 2012: Connecticut, Washington, Washington DC, Iowa, Massachusetts, New Hampshire, Vermont i Nova York) i entre les tribus coquille d'Oregon i suquamish de Washington. A Brasil, el matrimoni entre persones del mateix sexe és il·legal amb l'excepció de l'estat d'Alagoas. Espanya va ser el primer a reconèixer-ne tots els drets, incloent-hi el d'adopció, sota els mateixos termes i sota la mateixa llei.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT