PUBLICITAT

El Col·legi aposta per una reforma consensuada amb els professionals

  • Els metges qüestionen la rendibilitat de mantenir tants Centres d'Atenció primària a tot el territori
JOSEP ROMERO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El president del Col·legi de metges d'Andorra, doctor Manel González i el secretari, doctor Josep Antón Touceda a la seu de l'entitat a la capital. Foto: ÀLEX LARA

El Col·legi de metges considera necessari afrontar un procés que permeti portar a terme la reforma sanitària del país però adverteix alhora que cal anar en compte en fer grans canvis que poden ser difícils de tirar endavant tenint en compte l'actual context econòmic. El president de l'entitat el doctor Manel González va indicar que, en aquest sentit, són més partidaris de realitzar petis canvis adreçats a reorientar o reorganitzar el sistema sanitari actual. També va advertir que «potser estem enmig d'una reforma sanitària brutal i que ens trobem sense mitjans, i això seria un perill». Estem davant del principi d'un canvi en el sistema de salut pública que fins ara «no ha estat regulat, que no té ordre o que no té definit qui forma part del mateix o no, entre d'altres».

Una reforma necessària que no serà fàcil perquè falten, entre d'altres components, recursos econòmics i humans, així com fórmules que permetin avaluar el sistema, asseguren. No es qüestionen en cap cas el control de la despesa pública però creuen que aquesta transparència que es dóna pel que fa a l'activitat professional mèdica interna del país també s'hauria de produir amb els convenis establerts a l'estranger. La finalitat ha de ser sempre optimitzar els recursos actuals. Per poder materialitzar els canvis creuen que s'hauria de comptar amb els professionals, «estaríem encantats de poder ser convocats pel Ministeri», va assenyalar el doctor González i va afegir que en aquest procés de reformes «mai hem estat citats ni tampoc se'ns ha demanat el nostre parer».

PROPOSTES / El Col·legi creu que hi ha moltes maneres d'intentar regular el sistema de salut pública per estalviar despeses. Per exemple parlen del manteniment actual dels centres d'atenció primària, «hi ha un munt, un a cada parròquia quan es troben situats a 5 quilòmetres un de l'altre i tenen un elevat cost de lloguer o de personal, tot plegat tenint present una realitat tan dolenta com l'actual».Com a mesures d'estalvi suggereixen, entre d'altres, l'avaluació i la reorganització del personal i dels horaris en alguns centres de salut. Consideren, a més, que l'erari públic «està mantenint d'igual manera una Universitat i un centre d'atenció al Pas de la Casa que comporten grans despeses».

METGE DE REFERÈNCIA / La futura reforma sanitària recull també la figura del metge de referència o de capçalera. En aquest cas, com passa a Espanya es deixaria en mans d'aquest facultatiu la potestat de derivar o no l'usuari a un especialista. En aquest supòsit hi haurien dos actes mèdics (el del referent i el de l'especialista). El Col·legi no s'oposa a la creació d'aquesta nova figura sempre i quan la finalitat sigui millorar la qualitat assistencial. I també lamenta que «no estigui orientada a millorar la gestió de la despesa»



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT