PUBLICITAT

El Pirineu, la millor regió catalana en temps d'espera als hospitals

  • A muntanya és on menys es triga en la majoria d'operacions i quant a diagnosi
  • El territori suspèn en les ressonàncies magnètiques, amb una mitjana de 50 dies
IGNASI CERVERA
LA SEU D'URGELL

Periodic
El Sant Hospital de la Seu d'Urgell. Foto: TONY LARA

Els hospitals de l'Alt Pirineu i Aran són els millors de Catalunya pel que fa al temps d'espera per operar-se. En canvi, la regió suspèn en el termini per fer una ressonància magnètica. El sindicat Comissions Obreres ha presentat un informe que constata diferències, afirmen, "abismals" entre determinats centres quant al temps d'espera dels pacients.

Així, pel que fa a les artroscòpies, al Pirineu es triga de mitjana un mes i mig (44 dies) per ser atès, mentre que a Barcelona la previsió és de prop de sis mesos per usuari, i a l'hospital Parc Taulí de Sabadell supera els 17 mesos. Les comarques de muntanya també tenen el temps més baix d'espera en cataractes (1,31 mesos), varius (0,58), hèrnies (0,83), colecistectomia (0,78), pròstata (0,80), canal carpià (0,30), circumcisió (1,41), pròtesi de genoll (2,37) i histerctomia ( 0,83).

De la seva part, els hospitals de les Terres de l'Ebre són els més ràpids en pròtesi de maluc i quist pilonidal, mentre que a la regió sanitària de Lleida és on s'ha d'esperar menys per a les operacions de galindó. Pel que fa a les proves de diagnosi, el temps mitjà d'espera al Pirineu no supera gairebé mai els 30 dies i és de només dues setmanes en el cas de la colonoscòpia i l'endoscòpia. L'únic punt negre de les comarques de muntanya és el de les ressonàncies magnètiques, ja que el temps d'espera és de 50 dies, el pitjor de Catalu- nya juntament amb Barcelona. La mitjana catalana és de 43 dies. Els altres obstacles de la sanitat pirinenca són la necessitat d'haver de desplaçar-se a grans ciutats per a determinades operacions o les dificultats per aconseguir que els metges qualificats hi vulguin venir a treballar.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT