PUBLICITAT

Els actius del fons de reserves de la branca general, quasi exhaurits

  • Des de l'any 2007 aquesta branca ha anat generant un dèficit de manera ininterrompuda
  • La parapública ha decidit anar liquidant la partida d'actiu circulant en el balanç de l'entitat
ENRIC GUINART
ESCALDES-ENGORDANY

15082010_cass
Foto:

La CASS calcula que els actius disponibles del fons de reserves de la branca general s'exhauriran durant aquest any. Així és desprèn de l'informe sobre l'execució pressupostària del primer trimestre d'aquest any de la parapública.

De fet, el saldo del fons de reserva de la branca general en data 31 de març és de 26,7 milions d'euros, quan el desembre del 2009 era de 28,6 milions. Aquesta reducció cor- respon precisament a la disminució de l'actiu circulant, que ha passat dels 4,2 milions als 2,6 milions. En aquest sentit, durant els primers tres mesos del 2010, la branca general de la CASS va obtenir un resultat pressupostari negatiu d'1.999.658, 28 euros. El resultat funcional de la branca va ser de 2.241.191,68 euros, cosa que demostra que els ingressos van ser insuficients per cobrir la majoria de les despeses. Amb el pagament de diverses factures d'altres seguretats socials lligades a convenis internacionals, es va poder minorar el dèficit pressupostari fins a gairebé dos milions d'euros. Aquest resultat negatiu va implicar un reintegrament dels fons de reserves de la branca general per poder equilibrar el resultat del primer trimestre 2010 de la branca general.

L'informe recorda que la branca general és deficitària des de l'any 2007 i, per tant, la utilització d'aquest fons de reserves a cada tancament de trimestre "ha estat constant des de l'any 2007, ja que la branca ha anat generant trimestralment un dèficit". És per aquest motiu que la part disponible dels fons de reserves de la branca malaltia està el 100% invertida en actius monetaris (certificats de dipòsits, fons monetaris i una part invertida en tresoreria). Aquests instruments monetaris han donat uns interessos que ascendeixen a 81.313,59 euros a final del primer trimestre 2010.

Mentrestant, la partida d'actiu circulant ha disminuït per l'import que s'ha cobrat de les seguretats socials en concepte de convenis internacionals durant el primer trimestre del 2010. La decisió s'ha pres amb l'objectiu de deixar aquesta partida a zero, ja que "es preveu que els actius disponibles del fons de reserves de la branca general s'exhaureixin durant aquest any". Des de l'ens es creu que no té sentit deixar en el fons de reserves un actiu circulant, "el qual difícilment es podrà reduir a zero, ja que la despesa es va generant diàriament i el saldo és sempre deutor a favor de la CASS". En aquest punt, en el document es destaca que en l'avantprojecte de pressupost 2010 es va proposar de posar la partida de convenis internacionals en el programa de serveis generals, justament, per poder anar reduint aquesta partida del fons de reserves de la branca general, sense incrementar-la. Tanmateix, vist que aquest pressupost no va ser aprovat i en no existir cap tipus de normativa relativa al finançament de les prestacions derivades dels convenis internacionals, "s'ha decidit anar liquidant la partida d'actiu circulant en el balanç de l'entitat CASS, en espera que es reglamenti sobre el sistema de finançament dels convenis internacionals". La despesa que s'ha generat durant el primer trimestre del 2010 en concepte dels convenis internacionals ha ascendit a 934.386,96 euros, i ha estat eixugada pels comptes corrents de la CASS.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT