PUBLICITAT

Els músics es miren amb cautela la creació d'una Societat d'Autors

  • El temor entre la majoria d'intèrprets és que la nova entitat posi traves a la difusió
  • Els creadors esperen que la iniciativa els protegeixi de plagis
N. S.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una actuació musical, a la desapareguda sala Apolo. Foto: ONA MORANTE

Els músics del Principat reben amb cautela la intenció del Govern de reprendre la iniciativa de crear una Societat General d'Autors a Andorra. Segons va explicar el president de l'Associació de Músics d'Andorra, l'entitat pot arribar a ser una arma de doble full pels seus afiliats ja que, dins la seva estructura s'hi troben professionals amb perfils molt diversos. El principal inconvenient, segons va afirmar el president de l'associació, Landry Riba, el tindran les bandes que no disposin d'un contacte amb les discogràfiques, ja que aquestes normalment demanen que els temes estiguin lliure de drets. De tota manera, Riba va assegurar que l'organisme és necessari, ja que els músics del Principat es troben desprotegits. El president va demanar que la iniciativa no es quedi restringia al país i que la societat que es creï estigui lligada, sobretot, a l'espanyola. "No pot ser que jo registri un tema aquí, que cobri dels programadors d'Andorra i que els 40 Principals el puguin fer servir sense pagar res".

D'altra banda, entre els professionals més reticents a la creació d'una SGAE que impliqui drets musicals hi ha Jordi Barceló, que assegura que, en un país de les característiques del Principat hi ha altres prioritats abans de crear una Societat General d'Autors. "Crec que seria més productiu arreglar els problemes que tenim quan fem un projecte a fora, ja que el que ens imposen de taxes és molt alt". En el sac dels prudents hi podem trobar músics com ara el cantant de Mordigans, Santi Casas, que assegura que s'haurà d'esperar a veure com s'organitza l'entitat per tenir una posició clara davant del projecte. El principal temor entre la majoria de músics és que la nova entitat posi traves a la difusió.

Tot i això, l'esperança és que la societat protegeixi els autors quant a plagis. Persefone, per la seva part, assegura que està a l'expectativa. La banda assegura que la bona marxa de la idea dependrà de l'actitud de l'entitat. "Si la idea és fer-ho amb la idea persecutòria, com a Espanya, acabarà asfixiant", va reflexionar el pianista del grup, Miguel Espinosa, abans d'afegir-hi: "A la llarga serà una iniciativa que ajudarà els músics, però segur que obrirà controvèrsia". El subdirector de l'ASMA, Oriol Vilella, és un dels autors entusiasmats amb la proposta. "S'hauria hagut de fer el 1993, quan es va aprovar la Constitució", va assegurar, abans d'afegir-hi: "Crec que serà un pas endavant, serà entrar en un Estat modern". En l'opinió del compositor, l'entitat no perjudicarà els autors ni els intèrprets, però sí que repercutirà als bars i programadors. Un perjudici que Vilella té clar que no acabarà repercutint als músics.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT