PUBLICITAT

López informarà la comissió sobre l'IVA el 7 de setembre

  • CR i ApC esperen aquesta ocasió per esvaïr els seus dubtes sobre l'articulat
  • Font creu "vital" que la reforma tributària arribi al Consell abans de final d'any
MARC RODRÍGUEZ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El president de la comissió legislativa de finances, Jordi Font, fa broma amb Eusebi Nomen. Foto: ONA MORANTE

El president de la Comissió Legislativa de Finances i Pressupost, el socialdemòcrata Jordi Font, va explicar ahir que l'esperada compareixença del ministre d'Economia i Finances, Pere López, per tal d'informar del Projecte de llei de l'IVA, tindrà lloc dimarts 7 de setembre a les 16.00 hores. Aquesta data, de fet, és important si es considera que marcarà la represa de les converses per al treball en comissió dels articulats impositius, amb un especial focus en la llei de l'IVA, unes negociacions que es van aturar fins al nou període de sessions mentre el Govern acabava de complementar la informació econòmica del nou marc fiscal als grups parlamentaris.

Font ja va posar en coneixement dels diferents grups parlamentaris a final d'aquesta setmana la convocatòria, explicant al mateix temps que la sessió serà a porta tancada, és a dir, una reunió de caire no públic. Tot i això, s'espera que la compareixença serveixi tant a CR com a ApC per escoltar les motivacions que van portar el Govern a fixar l'IVA al 4,4%, en comptes de la previsió del 5%, i també per contemplar l'impacte global de tots els nous impostos, respectivament. De fet, aquestes van ser les principals queixes que des dels grups reformista i d'ApC es van posar sobre la taula fa uns mesos, juntament amb les queixes per la memòria explicativa, que Jaume Ser- ra (CR) i Eusebi Nomen (ApC) van titllar de minsa.

A més, des de la plataforma també es té l'expectativa que la compareixença de López haurà de servir, al mateix temps, per conèixer la voluntat del Govern amb relació a l'IRPF, segons va demanar Nomen. Mentre que el suport d'ApC a la reforma impositiva es presenta molt dificultós, l'expectativa és ben diferent considerant els reformistes, tot i que el vist-i-plau inicial anirà condicionat pel grau d'acceptació de les modificacions proposades al text..

PRIORITAT MÀXIMA
Font va manifestar que les lleis que dotaran Andor- ra d'un marc impositiu homologable al dels països del nostre entorn "no poden quedar al tinter", amb la qual cosa "cal que es debatin abans de final d'any". En aquest sentit, el president de la Comissió de Finances i Pressupost va voler desvincular el debat sobre la reforma tributària del que centrarà els titulars més grans. Aquest serà la negociació del Pressupost, a la qual s'espera arribar amb els articulats impositius en un estat molt avançat.

Font va qualificar de "vital per al país" el fet que el Consell General debati sobre aquestes lleis abans que finalitzi el desembre i fins i tot abans que s'hagi de considerar el Pressupost per a l'any vinent, que marcarà si hi ha o no eleccions anticipades. "Si més no, cal que les lleis se sotmetin a la votació del ple del Consell General", va ampliar, assenyalant que així es podria visualitzar clarament quins consellers estan a favor dels canvis i aquells que no els legitimen."Pots tenir el Pressupost que vulguis, però sense la reforma tributària, no podrem fer bullir l'olla" va resumir, confirmant que la comissió que presideix treballarà amb el major ritme possible per tal de permetre una arribada àgil al Consell. Un dels fets que fan pensar que s'anirà a bon ritme, segons ell, és que des de CR no s'ha demanat fins al moment cap pròrroga en el termini per presentar esmenes a la llei de l'IVA, modificacions que es poden presentar fins al 22 de setembre.

Tot i que durant aquestes últimes setmanes no hi ha hagut reunions formals, Font va explicar que s'ha fet "un treball de fons" durant tot l'estiu. El representant del PS va valorar que afronta "amb molt d'optimisme" un període de sessions que es presenta decisiu. [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT