PUBLICITAT

Les administracions es posen les piles

  • Tant el Govern, amb un pla director, com els comuns apliquen mesures d'estalvi energètic
E. A.
ESCALDES-ENGORDANY

Les necessitats energètiques tenen una translació directa en el consum d'electricitat i carburants. Ara bé, tant la factura pròpiament dita com la factura ambiental són dos factors que les administracions públiques tenen cada vegada més en compte. No és estrany: la major preocupació pel canvi climàtic coincideix, en el temps, amb la situació de crisi econòmica i la necessitat de retallar les despeses en els pressupostos públics.

El Govern va aprovar, el mes de febrer, el Pla director d'estalvi i eficiència energètics de l'Administració general. El Pla preveu la reducció del consum energètic de l'Administració de l'Estat, així com de les entitats parapúbliques i les societats públiques, en el 5% fins a final d'any.

En paral.lel, els comuns han començat a aplicar mesures diverses per reduir el consum d'energia, tant dels edificis administratius com de la resta d'equipaments públics: centres culturals, esportius, etcètera. A més, també s'estan prenent decisions relatives a l'enllumenat dels carrers. En qualsevol cas, aquestes accions es realitzen des dels diferents departaments i, ara per ara, no hi ha reglaments específics dels comuns sobre l'estalvi energètic.

Un exemple és el d'Andorra la Vella, que ha reprogramat l'encesa del conjunt de l'enllumenat públic --la capital té 55 quilòmetres de carrers-- per tal que s'ajusti a les variacions que es produeixen en les hores de sol al llarg de l'any. Així mateix, els departaments controlen l'ús de la calefacció i l'aire condicionat en les seves dependències i s'ha establert l'obligatorietat d'apagar els ordinadors quan finalitza la jornada laboral. Finalment, els conductors dels camions de les escombraries han rebut consells perquè la seva conducció sigui més eficient.

El Comú de Sant Julià de Lòria, pel seu cantó, està ubicat en un edifici nou que ja té sistemes d'estalvi d'energia incorporats en el seu disseny. Els tècnics s'han d'encarregar, simplement, de comprovar periòdicament el bon funcionament d'aquests sistemes.

Les administracions parroquials vetllen per la correcta climatització dels seus edificis i una utilització racional dels aparells electrònics. Pel que fa a l'enllumenat, la Massana també ha començat a aplicar mesures, com ara aturar un total de 73 fanals. Ordino, d'altra banda, està elaborant un estudi sobre la possibilitat d'utilitzar biomassa com a font d'energia i es planteja, igualment, substituir les bombetes dels fanals per leds.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT