PUBLICITAT

Andorra la Vella ret tribut a Benlloch, precursor de la modernitat

  • El copríncep bisbe va impulsar la construcció de carreteres
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Les autoritats, ahir, sota la placa commemorativa situada a la plaça Foto: TONY LARA

L'acte commemmoratiu del centenari del bateig de la plaça de l'església d'Andorra la Vella amb el nom de Príncep Benlloch es va celebrar ahir a la tarda amb l'assistència dels cònsols de la parròquia i nombroses autoritats. La cònsol major de la capital, Rosa Ferrer, va obrir l'efemèride insistint en la importància que va tenir el copríncep Benlloch per Andorra i el seu rol determinant en l'obertura de les primeres vies de comunicació, sobretot en l'obertura de la carretera que va unir Andorra a la Seu d'Urgell, en previsió del desenvolupament del país. Ferrer va recordar que el «20 d'agost del 1913, el Consell General va acordar posar el nom de Príncep Benlloch a la plaça. Cosa que va decidir en homenatge al Copríncep bisbe, per les aportacions que aquest havia fet al país, sobretot per la construcció de la carretera que unia la Seu d'Urgell amb el centre d'Andorra la Vella» I va afegir que «aquell dia» –el 20 d'agost de 1913– «encara faltaven 150 metres de carretera per arribar fins a la plaça, i per això va ser uns dies més tard, el 24 d'agost, quan es va descobrir la placa commemorativa» que encara es pot admirar en aquest espai.

La subsíndica general, Mònica Bonell, també va recordar el rol del copríncep Benlloch i el fet que fa cent anys ja defensés tenir unes comunicacions correctes amb Andorra. Per això, va insistir en que «és un honor que el Comú hagi fet aquest acte, per a la memòria de tots nosaltres». Després dels parlaments, es va fer una imitació de l'acte que es va fer en aquest mateix lloc ara fa cent anys, amb la interpretació de l'aleshores síndic, Bonaventura Maestre, llegint el discurs que enumerava les contribucions del copríncep, entre les quals també destacava la rebaixa dels aranzels i l'inici del cadastre.

Acte multitudinari / A l'acte hi van assistir desenes de ciutadans, entre els quals algunes autoritats com el ministre de Finances i de Funció Pública, Jordi Cinca, i la ministra d'Educació i Joventut, Roser Suñé. També hi van ser presents el cònsol menor d'Andorra la Vella, Jordi Minguillón, altres consellers de la parròquia, i els cònsols de la veïna parròquia d'Escaldes-Engordany –territori que en temps del copríncep Benlloch integrava la parròquia d'Andorra la Vella–, Trini Marín i Marc Calvet. El cònsol major d'Encamp, Jordi Mas, també es va unir a la commemoració.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT